Във връзка с предстоящите местни избори, които ще се проведат на 27 октомври, от страна на МВР има пълна готовност за всички задачи и мероприятия, които изискват подкрепата на органите на реда.

Това заяви ст. комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на ГДНП, като допълни, че са извършени охранителни обследвания на сградния фонд на печатниците, ангажирани с отпечатването на изборните книжа и бюлетините.

Благодарение на добрата планировка още от миналия четвъртък е започнало транспортирането на изборните материали до съответните области.

Съпроводът и охраната е осъществена от страна на служители на Дирекция „Жандармерия“ и ОДМВР.

Над 14 хиляди полицаи ще охраняват изборния ден

Комисар Гребенаров поясни, че на територията на страната са създадени 264 ОИК, 11 866 СИК, както и 181 подвижни избирателни комисии.

За да се подсигури изборният ден ще бъдат ангажирани около 14 000 служители на реда от различни структури на ведомството.

До този момент са получени 365 сигнала за нарушения на изборния процес, като в резултат са образувани 31 досъдебни производства.

При изгубени документи – удостоверение за самоличност

Както във всеки изборен ден е помислено и за гражданите, които са с откраднати или загубени лични документи.

Директорът на Дирекция „Български документи за самоличност“ Светла Ценева увери, че всеки български гражданин ще може да упражни правото си на глас.

Ако поради някаква причина гражданите не разполагат с валидни документи за самоличност трябва да се подаде заявление, след което с издаденото удостоверение ще може безпроблемно да се гласува.

Светла Ценева поясни, че удостоверителните документи се издават в случай на изгубена или открадната лична карта или зелен граждански паспорт, лична карта с изтекъл срок на валидност или ако на лицето за пръв път предстои да се издаде документ за самоличност.

Звената, които ще издават удостоверенията за самоличност, ще са с работно време от понеделник до петък от 8:30 до 17:30 часа, в събота ще работят от 8:30 до 17:00 часа, а в деня на вота – от 8:30 до 19:30 часа.

Важно е гражданите да имат предвид, че издадените удостоверения служат единствено за изборите и важат само за упражняването на вот.

Издадените за 27 октомври удостоверения няма да важат за евентуалния балотаж на 3 ноември.

На местата, където ще има втори тур на местните избори, ще се издават други удостоверителни документи, важащи само за вота на 3 ноември, уточни директорът на ДБДС.