Жителите на село Дебръщица, пазарджишка област от днес поставят началото на създаването на подписка, с която ще настояват да се направят легнали полицаи по пътя, който пресича селото. Това искане далеч не е безпочвено.

Предистория

На празника на буквите в неделя – 24 май, на един от входовете за село Дебръщица си отива възрастна жена, а други три са в ранени от пътния инцидент.  Незабавно след подадения към 19:00 на 24.05 сигнал за тежка катастрофа, към мястото са били насочени патрулни коли на сектор „Пътна полиция”, РСПБЗН-Пазарджик и кола на Спешна помощ.

Веднага след като на място пристигат горепосочените екипи, те установили, че инцидентът е предизвикан от лек автомобил с водач 45-годишна жена от град Пазарджик. В автомобила тя пътувала заедно със своя мъж, с който живее на семейни начела, както и тяхното 7-годишно дете.

Инцидентът в детайли

Колата с жената зад волана се спуска от местността „Добра вода” по посока за село Дебръщица. Още в началото на населеното място, жената безвъзвратно губи какъвто и да е контрол над моторното превозно средство.

Автомобилът губи траекторията си на пътя и напуска пътното платно. Следва най-страшното – возилото се качва на тротоар в непосредствена близост.

Там се врязва в група възрастни местни жителки. В този момент те разговарят пред къщата на едната от тях. След като ударът вече е бил факт, следват и последствията.

В резултат на удара, на място е починала 76-годишна жена, а другите три нейни съселянки, които са на възраст между 70 и 88 години, са с различна степен на наранявания. Жените са били транспортирани от линейки на „Спешна помощ” в МБАЛ-Пазарджик, като едната от тях и към този момент е в доста по-тежко състояние от останалите.

След инцидента се е извършил специализиран оглед от дежурна група на полицейското управление в Пазарджик. Към този момент се изяснява причината, довела до тежкото пътно-транспортно произшествие. Шофьорката веднага е задържана за едно денонощие.

Обратно към исканията на жителите

„Специално, в нашето село трябва на всеки сто метра да има легнали полицаи. Трябва да бъдат и високи. На отсечка, близка до местния магазин, се развива голяма скорост, а видимостта е малка и се извършват изпреварвания”, посочи местен жител.

Хора от Дебръщица обясниха, че в населеното място са се случвали много инциденти. „Преди години момиче пострада по същия начин - на тротоара. Тук се кара много силно и смятам, че легналите полицаи ще окажат положителен ефект”, бе разказът на друг човечец от селото.

Според думите на кмета на селото, легнали полицаи е имало. Били са поставени през 2015 година. Намирали са се в началото на Дебръщица и пред местната детска градина.

„2017 г. по нареждане на АПИ бяха премахнати без обяснение.“