Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжния съд в града, като намали от 18 на 16 години наказанието на жена, подсъдима за убийството на баща си, съобщават от съда. Първата инстанция е признала Елеонора М. за виновна в това, че на 28 ноември 2019 г. в село Доброплодно, Варненска област умишлено е умъртвила баща си Стоян М.

Защитникът ѝ обжалва с довода, че първоинстанционният съд не е отчел в достатъчна степен значението на установената по делото умствена изостаналост на подсъдимата. Затова наказанието трябва да се намали.

Прокуратурата заявява категорично, че подсъдимата е била вменяема

39-годишната Елеонора страдала от лека форма на умствена недоразвитост и водела скитнически начин на живот. Родила пет деца, но ги изоставяла и те били осиновявани.

В деня на престъплението в дома си бащата и дъщерята употребили алкохол и се скарали. Елеонора му нанесла удари с нож.

След това опитала да прикрие извършеното и да си изгради алиби. Едва след полунощ сигнализирала на тел. 112, че е намерила баща си в безсъзнание. Екипът на Спешна помощ констатирал смъртта му.

Съдебно-психиатрична и психологическа експертиза е установила, че подсъдимата страда от синдром на лека умствена изостаналост, но е в състояние да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Въззивният съдебен състав счита, че първостепенният съд, макар да е отчел наличието на заболяване у пострадалата, е неглижирал значението му. Олигофренията, макар и в най-леката си степен, дава съществено отражение върху живота, поведението и разследваното деяние.

Недооценявайки значението на тези обстоятелства, първата инстанция е завишила размера на наказанието.

Затова се налага той да бъде намален от 18 на 16 години. Решението може да бъде обжалвано.

В София се гледа делото срещу човек, блъснал жена

Софийският окръжен съд ще заседава днес по делото срещу Виктор Делигълъбов, блъснал с джипа си служителка на "Синя зона" в Самоков.

Трагедията се разигра в средата на юни миналата година, като според прокуратурата 24-годишният мъж е седнал зад волана дрогиран. Защитата му поиска той да сключи споразумение, което ще намали и размера на присъдата.

По информация на NOVA обаче роднините на пострадалата жена не са съгласни. Според адвоката им тя е била 30 дни в кома, всичките й ребра са били счупени, а месец и половина е изкарала на системи. Все още не може да се придвижва без чужда помощ.