„Средствата, които в момента не се изплащат, по данни на нашите колеги – това са парите за подкрепа с оборотен капитал на малки и средни предприятия, засегнати от COVID кризата. Това са така наречените 20 процента за нашия бранш, които се изплащат като компенсации, когато обектът е затворен със заповед на здравния министър”.

Това заяви пред медиите председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов.

По думите му след преговори с предишното правителство са били договорени пари за месеците от ноември до март.

„Това бяха парите, предвидени за дневните заведения. Беше предвидена и подкрепа за нощните заведения и през април, защото останаха затворени.

Това, което в момента не се изплаща, или се забавя доста време, са компенсациите за дневните заведения за март и средствата за нощните заведения за април.”, посочи Коларов.

Какво се случва с ББР

„Министър Петков ни покани в сряда на среща в Министерство на икономиката. Форматът на тази среща, която продължи около час и половина, беше управителният съвет, надзорният съвет на банката и министър Петков и членовете на одитния комитет.

Бяха обсъдени много въпроси с дейността на Българска банка за развитие. На тази среща заявихме на министъра на икономиката, че не желаем да присъстваме, защото ще има запис. Досега не сме давали интервюта.

Това за нас е несвойствено и решихме да се възползваме от нашето право да не бъдем записвани. На срещата, обаче ни беше заявено, че срещата в четвъртък ще се проведе по начина, по който министъра е решил. Също така министъра използва думата „цирк” за срещата, която ще се проведе в четвъртък. Това е причината и да не отидем на нея”.

Това заяви Митко Симеонов, който е бивш член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие по повод неявяването си на организираната в ресорното ведомство среща вчера, по време на която беше обявено уволнението му.

Имало ли е кредити за „избрани“ фирми

По думите му кредитите, отпуснати от ББР са отпуснати съобразно закона и регулаторните изисквания.

„Банката има такъв профил, че тя винаги се е отличавала с голяма концентрация на кредити. В момента тази концентрацията е на най-ниското си ниво от последните няколко години.”, посочи Симеонов.

„Банката има пълен лиценз, което ѝ позволява да оперира като универсална търговска банка. Кредитите са отпуснати абсолютно законосъобразно през годините, независимо, че министър Петков твърди, че са отпуснати по наше време”. Това подчерта Велина Бурска, бивш член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, в отговор на въпрос редно ли е големи суми да бъдат отпуснати на малко на брой но крупни бизнеси.