Хеликоптерът "Инджинюъти" успя да изпълни поставените задачи при шестия си полет на Марс в събота, въпреки че е имал проблеми с навигацията, съобщи Асошиейтед прес. За шестия си полет мини-хеликоптерът е трябвало да се издигне на 10 м и да се придвижи на 150 метра на югозапад със скорост 4 м/сек.

След това е трябвало да продължи още 15 метра на юг, като същевременно прави цветни снимки на района, а след това още 50 метра на североизток и да кацане.

Първият етап е преминал успешно, но след това "Инджинюъти" е загубил ориентация и е започнал да се поклаща. Причината е навигационна грешка - една от направените от хеликоптера снимки не се е регистрирала в навигационната система и времевата последователност се е нарушила.

Така апаратът се е объркал за местоположението си. Преди кацането е имало накланяне на повече от 20 градуса, пише главният пилот на "Инджинюъти" Хавард Грип на страницата на мисията в интернет.

Вградената система за допълнителна стабилност е допринесла за безопасното кацане на 5 м от определеното място. Мини-хеликоптерът беше доставен на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", който се спусна на повърхността на Червената планета на 18 февруари тази година. Първия си полет "Инджинюъти" осъществи на 19 април.

Тогава малкият летателен апарат с тегло 1,8 килограма се издигна на височина 3 метра. Този полет продължи 39,1 секунди.

Всеки следващ беше по-дълъг и по-труден. НАСА оцени толкова високо постигнатото, че удължи мисията с най-малко месец.

Полетът в събота беше първият от този допълнителен период. От няколко дни специалистите анализират възникналия проблем.

НАСА нарича полетите на мини-хеликоптера демонстрационна мисия, тъй като те нямат научна цел. Задачата им е да покажат, че е възможно да бъде осъществен полет на Марс, както и да бъдат събрани данни за поведението на летателен апарат на друга планета.

Целта на марсохода "Пърсивиърънс" е да търси признаци за съществувал в миналото живот на Червената планета.

Преди време НАСА отново извърши важна операция

Изследване, финансирано от НАСА, подготвя изстрелването на сонда, която да изследва хелиосферата – тази защитна обвивка, която спуска нашето небесно светило над Слънчевата система. На следващ етап апаратът ще проучи междузвездното пространство, което се разпростира отвъд хелиосферата.

Резултатът от операцията – какъв трябва да е

"Нашата сонда ще проникне в местното междузвездно пространство , което досега е било непроучено и никой космически апарат не е бил там", заяви Елена Проворникова от университета Джонс Хопкинс, в който се провежда изследването. Споменатата зона се разпростира значително отвъд хелиосферата, защитния слой от частици и магнитни полета, генерирани от Слънцето. В него се разбиват високоенергийните частици от лъчите, идващи от космоса.