Здрава жена в COVID отделение заради липса на персонал. Случаят е от Сандански.

Там с коронавирус била диагностицирана 90-годишна пациентка. Дъщеря ѝ я завела в тежко състояние в болницата.

Там, обаче, се оказало, че няма кой да се грижи за нея. Решението на лекарите било да приемат болната жена, но заедно с нея да настанят и здравата ѝ дъщеря.

Николай Недев и неговата майка Елена Недева са от Пловдив. Те пристигнали в Сандански, за да се погрижат за Катерина Бурова - тяхна съответно баба и майка.

Когато я завели в болницата, се оказало, че тя е с коронавирус. После лекарите им казали, че с нея трябва да остане и Елена, за да се грижи за майка си.

Разказ от първо лице

"Трябваше да остана да я гледам, защото поне от техните думи, се разбра, че нямат персонал и няма кой да се грижи за нея. И затова съм тук.", разказва Елена Недева.

"И това е парадоксът – как може да вкараш здрав човек в COVID отделение да се грижи за неговия родител. В крайна сметка нали, в ковид отделение…

Ние се чудим как да се предпазим, а ти вкарваш здрави хора в ковид отделение.", заяви Николай Недев.

Така, вече два дни Елена е в COVID отделението с майка си. Жената твърде, че стои вътре без никакви защитни средства.

"Aз съм си с дрехите, с които съм пътувала от Пловдив за Сандански, с една маска обикновена, боса, с чехли. С една нищо и никаква маска, няма ръкавици, няма нищо, никой не е предявил претенции към мен да бъда облечена по друг начин. Никой!", твърди Елена.

Още една доза парадокс

"В момента всички вътре са със защитните облекла, майка ми е по една рокля, както сме тръгнали и с една обикновена маска. Без никакви други предпазни средства.

Даже днеска ме помоли да ѝ купя и да ѝ донеса дезинфектант.", посочва и синът й.

От болницата обясниха, че единствената причина да настанят здрава жена в COVID отделението е, че не е имало кой да се грижи за майка ѝ.

"Тези хора с разрешение от ХЕИ се изолират в отделни стаи, понеже майка й не може да се обслужва сама, това се е наложило. Има персонал. Имаме един санитар на всички болни. Това е в полза на болната. От човешка гледна точка.", заяви д-р Огнян Благоев, МБАЛ "Св. Врач" - Сандански.