Летният сезон по Северното Черноморие на България беше открит с малък брой български туристи, а чуждестранните гости на практика почти изцяло отсъстват. Дали ценовата политика може да изиграе решаваща роля за привличане на повече туристи и колко би ни струвала почивката на българското северно Черноморие?

Въпреки, че Северното Черноморие откри сезона с малко отворени хотели и много отказани чуждестранни резервации, от бранша се надяват да привлекат максимален брой туристи, а ценовата политика е един от решаващите фактори. Именно затова, въпреки загубите, в курортните комплекси не предвиждат никакво увеличение на цените на услугите си.

Ситуацията по места

„Албена” за трета поредна година е със същите цени. Предлагаме само нощувка, предлагаме също така нощувка, закуска и вечеря, предлагаме и пакет all inclusive.”, заяви Христо Пенев, който е зам.-директор на комплекс „Албена”.

В курорта „Златни пясъци” цените за нощувка започват от 30 лв., но там се опасяват от ценова война между хотелите.

„Всеки хотел си води собствена ценова политика. Войната е опасна, защото висококатегорийните хотели няма да могат да си покрият разходите”, обясни Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите в курорта.

Как стоят нещата по вилите за семейства

В по-малките места за настаняване, като къщите за гости, например, не се предвижда увеличение на цените. За предстоящия летен сезон там ще разчитат основно на български туристи.

А голяма част от заведенията също ще задържат цените. По крайбрежната алея във Варна, например, посрещат летния сезон без промяна, но се надяват на повече клиенти.

„Силно се надяваме да няма отлив на туристи и като цяло да има някакво по-голямо раздвижване в сравнение с миналата година.”, каза Свилена Георгиева, отговорник търговска зала в заведение.

В курортите обаче много от заведенията за хранене извън хотелските комплекси все още не са отворени. В „Албена” дори и малкото отворени заведения ще запазят цените си, въпреки сложната ситуация.

Остава и въпросът с цената на чадърите и шезлонгите, за туристите, които не са гости на хотелските комплекси. В някои от курортите все още очакват отговор.