„Има много строен и тежък ред, по който се случва подслушването със специални разузнавателни средства. Първо трябва да има доказателства, че се води разследване.

Че човекът, който бива подслушван, е заподозрян в тежко престъпление”.

Това заяви пред медиите Тома Биков от ГЕРБ по повод скандала с подслушванията на политици.

„Ако някой от тях е бил засечен в разговор с оперативно интересни лица, а именно заподозрени за тежки престъпления хора, може и да има такива разработки.

Но да бъдат подслушвани целенасочено политици – има си разследвания, за които мисля, че за нито един политик не може да бъде доведена тази процедура, която минава първо през съд, а после през Бюрото за контрол на СРС-та.”, категоричен бе той.

От кой трябва да се чакат доказателства

По думите му министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и премиерът Стефан Янев трябва да излязат с доказателства за твърденията си за подслушване на политици.

„Важните твърдения са техните. Всичко друго са спекулации. Г-н Рашков и г-н Янев са хора, които заемат едни публични позиции, и то много сериозни. Те трябва да излязат и да предоставят доказателства, но те вече няколко дни си мълчат, след като си позволиха да хвърлят тези обвинения срещу службите.”, подчерта Биков.

По повод уволнението на шефа на ДАНС той коментира, че единственият мотив, който е чул за това е „уронване на престижа”.

„Това означава, че не е намерен нито един друг повод, за уволнението на този човек. Уронване на престижа е всичко. Това е в тяхната представа. Дори Стефан Янев каза „Създал е усещане за политизиране”. Заради създаване на усещане ние уволняване директора на контраразузнаването, няколко седмици, след като е получил висока оценка от НАТО.”, заяви Тома Биков.

Общо 82 подслушвани лица

82-ма политици са били подслушвани у нас, като 1/3 от тях са от БСП. Това сподели адвокат Николай Хаджигенов пред медиите. Съпредседателят на партията „Изправи се! Мутри вън!" твърди, че СРС-та са били прилагани както по време на протестите, така и преди изборите.

Според него разрешения за подслушванията са издавани от Специализирания наказателен съд.

По думите му със сигурност и самият той е сред подслушваните политици.

„Работили са три служби – ГДБОП, ДАНС и "Вътрешна сигурност". Всеки мобилен оператор има служител по сигурността, който държи топли отношения с ДАНС и ГДБОП. На подслушването му е придадена формална законност.", каза още Хаджигенов.