Жегата в южната ни съседка подрани. Още в средата на юни месец бяха регистрирани 40 градусови температури. Това беше отчетено като най-ранната гореща вълна в историята на страната. Невижданите до този момент жеги през юни месец станаха причина за смъртта на шестима туристи, които са посетили Гърция с цел почивка и туризъм. Трима туристи бяха намерени покосени от високите температури само за една седмица.

Последният случай е на 67-годишен мъж, който е тръгнал на поход на остров Крит. Въпросният турист е открит мъртъв в каньон. Тялото на мъжа е било открито на труднодостъпно място и е трябвало да бъде пренесено на ръце.

Преди това бяха регистрирани още няколко смъртни случаи на туристи на различни места в Гърция. Сред тях е и популярния британски водещ  д-р Майкъл Мозли.

Отделно има подадени 3 сигнала за изчезнали чуждестранни граждани, които са на почивка в Гърция. Те още се издирват.

Местните власти предупреждават, че между инцидентите има общ модел. Жертвите на жегата са на възраст над 55 години. Всички те са решили да се разходят сред природата въпреки високите температури.

Повечето туристи в по-напреднала възраст подценяват предупреждението за опасно високи температури. Това може да се обясни с научния факт, че под въздействието на екстремна жега могат да настъпят затруднения в мозъка, което д доведе до невъзможност от взимане на подходящи решения.

При горещо време много хора споделят, че изпитват чувство на обърканост, замаяност и трудно взимане на решения.

Туристите са предупредени да не поемат излишни рискове

След шестте смъртни случая на туристи в Гърция, властите на страната предупредиха почиващите да не поемат излишни рискове. Министърът на здравеопазването призова хората да не подценяват климатичните промени.

Всички посетители на Гърция трябва да бъдат много внимателни, докато посещават страната, тъй като южната ни съседка се сблъсква с изключително опасна вълна на високи температури. Поради тази причина някои от най-известните дестинации в страната се затварят за посетители в определени часове от деня. Акрополът е една от тях.

Според научни оценки този месец е най-горещият юни регистриран някога в историята на Гърция. Освен горещо, времето през месеца в южната ни съседка е особено сухо. Очаква се нова гореща вълна през следващите дни. Това причинява много пожари предизвикани от ниската влага и високата вероятност за запалимост на сухите площи.

Високите температури наложиха въвеждането на извънредни мерки в гръцката столица, с цел осигуряване не защита на гражданите на Атина. Призовават се всички туристи и жители на града да внимават с какви дрехи излизат.