"Не трябва земеделският министър да подава оставка". Това заяви вицепремиерът на България Томислав Дончев.

Дончев коментира обстойно изтеклия видеозапис, от който става ясно, че някои земеделци са получили повече средства отколкото са очаквали и се създава съмнение, че се прикриват данни от Европа.

"Логиката е точно обратната, има правило, откривай грешките преди да ги е открил някой друг, това е логиката, когато става дума за европейски пари. Когато дойдат европейските одитори да те проверят е по-добре ти преди това да си открил грешките. Дори в режим на откровен разговор такива неща не се говорят от министър. От реплика пари не могат да се спрат. Но пари се спират, когато има нарушение. Разговарях с Танева, каза, че нейната реплика е извадена извън контекста", бяха вицепремиерските думи.

Дончев е категоричен, че дори и в откровен разговор такива реплики не трябва да се казват и допусна, че ще има репутационни последици за страната ни след този скандал. Вицепремиерът сподели още пред медиите, че изобщо не се страхува от действията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков и неговите твърдения за корупция при управляващите в приказни форми.

„С приказките трябва да се внимава, защото те съдържат много силни метафори, които невинаги могат да се управляват. Ако говорим за ориенталските приказки – за съжаление там останаха много малко герои – Синбад Мореплавателя, малкия Мук и Аладин”, коментира Дончев.

Мерките преди пандемията

„Когато има въпрос или укор, засегнатата страна е длъжна да внесе пояснение по съответния случай.” По този начин коментира вицепремиерът Дончев въпроса, свързан с ръководителя на пресслужбата Севдалина Арнаудова и Васил Божков.

Вицепремиерът е абсолютно категоричен, че до момента държавата финансира съвсем успешно всяка мярка за справяне с налетялата пандемия и антикризисните мерки. Заветната цел е това да продължи до края на следващата година.

Министърът в скандал, а зам.-ът – болен

Зданието на Министерството на земеделието, храните и горите ще бъде затворена през утрешния ден заради заразен с COVID – 19. Този, който е застигнат от коварната болест е заместник-министърът на институцията.

В сградата е планирано да се извърши пълна дезинфекция, съобщават от министерството по повод случая със заразен министър. Заместник-министърът се е почувствал зле още в неделя и още в първия ден от седмицата, той е отишъл да си направи тест, за да провери какво е състоянието му.

В ръководството е постъпила информацията в края на работния ден и след даден брифинг за журналисти. В сградата два пъти седмично се извършва пълна дезинфекция, като последната е направена в края на работния ден в петък, 05.06.2020 г.

Работата във ведомството ще продължи дистанционно. През утрешния ден ще бъдат тествани още служители на министерството.