Министерството на вътрешните работи предвиждат подобен вариант и плановете са той да бъде предложен до дни. Идеята е на границите ни да бъдат спирани всички, които не са платили своите задължения към държавата под формата на глоби.

Излизането от страната ни може да се окаже невъзможно след отпадане на карантината, ако имате неплатени пътни глоби, предвиждат от МВР. Предложение все още не е официално, но по данни, такъв план се изпълнява поетапно като се правят пробни акции.

Подобен проект вече работи на изхода към Сърбия, ГКПП Калотина. Вътрешният министър Младен Маринов е отишъл на място, за да инспектира взетите мерки и организация на работа преди очакваното засилване на трафика през пункта в идващите месеци.

Новата система

От 3 юни на ГКПП Калотина вече работи система, която показва на служителите дали имаме неплатени глоби към „Пътна полиция”. Ако се окаже, че имате неплатен и акт или фиш, то тогава няма да можете да напуснете страната си.

Все пак, институциите са проявили разбиране и пътуването ви няма да бъде провалено. На място, на пункта е поставен пос-терминал, през който да заплатите глобата си посредством карта дори и да нямате пари в брой.

Има и известно условия, по които ще се процедира. Например:

Ако сте горд собственик на стари актове или фишове, може да ви бъде отнета дори и шофьорската книжка. При връчване на електронни фишове за превишена скорост не е наложително заплащането на място.

Парите могат да се платят в срока, посочен в законовите уредби.

Ефективността

От момента на инсталиране на терминала до този момента статистиката показва, че са засечени 1700 неплатени фиша за над 200 хиляди лева. Тези пари реално ще влязат в хазната на държавата.

На този етап, заради въведените гранични рестрикции, ГКПП-Кулата е вторият по натовареност граничен пункт, след ГКПП Дунав мост-Видин. Към момента на денонощие на вход и изход.

Министър Младен Маринов проведе официална инспекция на хода на реконструкцията на ГКПП-Кулата и обсъди с ръководството на граничния пункт различни детайли. Те биха облекчили значително трафика и пътуващите.

Сред предложенията влизаха увеличаването на трасетата, личните данни да се проверяват чрез мобилни устройства и т.н.

На място от присъстващите бе обсъдена и евентуалната възможност в най-кратки срокове да заработи изнесен терминал за проверка на неплатени санкции по фишове и наказателни постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата. Такъв вече е инсталиран пилотно на ГКПП-Калотина и от 3 юни до момента са засечени 1722 неплатени фиша на стойност ‪205 290 лв.