„Закриването на казината ще активизира криминалния контингент. В момента в България нелегален хазарт няма. Който иска да организира хазарт, се лицензира по много строги мерки" - заяви по-рано днес председателят на управителния съвет на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИИ) Ангел Ирибозов.

„Ако се приеме това, ще затворят близо 600 игрални зали. От дълги години говорим за зависимостите в хазартната индустрия.

Нито зависимостите се борят със забрани, нито се прави игрален туризъм тип „Лас Вегас” с ограничаване на бизнеса в определени курортни центрове. Зависимостите се борят с превенция.

Останалата част е самоизолация. За първи път се разписват подробни мерки за отговорно поведение на организаторите на игралната индустрия – нещо, за което ние говорим от 2008 г.

Превенциите се борят с отговорно поведение. Организаторите познават добре своите потребители. Те могат да наблюдават процеса, при който се развива зависимост и да предупредят съответните лица.

Това са така наречените проблемни клиенти. В световен мащаб не повече от 3% от населението играе хазарт. Тези, които развиват зависимости, са от порядъка на 10%." – обясни подробно Ирибозов.

Забрани и зависимости

„Световната концепция в този бизнес, в който има приходи от над 500 милиарда долара, е това да бъде един вид развлечение. Нито забраната за употреба на наркотици, нито забраната за шофиране след употребата им, предотврати смъртта на журналиста Милен Цветков. Забраните не решават проблема със зависимостите", категоричен бе А. Ирибозов.

В Русия и Украйна, например хазартът е забранен. Според Ирибозов в бранша към този момент има огромно влияние на различни намесени структури.

Основното му притеснение е свързано с това, че обикновеният, масов потребител по никакъв начин не е защитен от каквото и да е. Ако стане факт някаква грешка с парите на някого, той на практика няма на кого да се оплаче, за да му бъде адекватно помогнато.

Не вярвайте, че тези, които играят в София, ще отидат да играят по морето. Те биха отишли в съседни държави. Биха отишли в Пирот - ще похапнат и поиграят там. Това води до изтичане на средства, защото този проблем съществува", бе част от мнението на председателя на УС на БТАПОИИ.

Туристите и хазарта

„Текстовете на Симеонов са лобистки. Това може да доведе до концентрация на този бизнес в определен кръг лица, собственици на луксозни хотели. Такъв тип хазарт, който е допълваща туристическа услуга, се прави с отговорна и интегрирана междуинституционална политика. Тук трябва да бъдат намесени интересите на държавата, на Министерството на финансите.“ – бе мнението на Ирибозов.

Според него, държавата сама трябва да търси интересите си като в случая трябва да се извършат договорки между двете страни, за да може България да печели от хазарта си.