Министър-председателят на Република България Бойко Борисов побърза да съобщи и обещае още в началото на извънредното заседание на Министерски съвет от днес, понеделник 08.06.2020г., че пари от топлофикациите ще има.

„Връщаме над 201 милиона лева на клиентите на топлофикациите. От тях 59 милиона отиват за „Топлофикация-София", 22 милиона - за газоразпределителните дружества, 52 милиона - за химическата промишленост и 16 милиона - за стъкларската. Очаквам утре да има хубава карикатура, защото стотиците милиони се връщат при българските граждани. Проведохме трудни, но успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България" – бяха думите на премиера Борисов.

„Преди няколко дни завършихме тежките дела, които се водеха във Великобритания. Помните как при предишните управляващите буквално беше открадната КТБ. С огромни усилия и преговори от БТК успяхме да върнем 125 млн. евро и към момента сме дали на вложителите там 1,25 млрд. лв. Ето затова не ни обичат и пишат карикатури и комиски. Смятайте от 90-а година насам какви милиарди са изтекли в олигарсите. Как няма да лежат и да рисуват от най-хубавите курорти в света? Но парите ще отидат при народа, това правим", каза премиерът на обществото.

Каква е съдбата на 60/40

На извънредното заседание се съобщи още, че мярката за подпомагане на бизнеса – „60/40“ ще бъде удължена до месец септември тази година.

"Имаме готовност тя да се удължи до края на годината. Всеки бизнес, който е в затруднение, ще може да се рестартира с наша помощ", каза още министър-председателят за интересуващите се бизнеси.

Социалният ни министър Деница Сачева обяви възможност за това да се инициира нова мярка, която ще цели осезаемо намаляване на безработицата в страната. Финансовата инжекция ще бъде 160 млн. лв., идващи от Оперативна програма „Развитие на човешките развитие”.

По този начин ще се осигури работа срещу минимална работна заплата и осигуровки на част от незаетите. Сачева обясни, че се работи и по закон за жестомимичния език, в който ще бъде заложено изискването на задължителен жестомимичен превод в ефира на телевизиите в България.

Новини и за трансорта

Росен Желязков пък коментира концесията на летище София.

„Решението на Върховния административен съд (ВАС) е окончателно. Това отваря възможността за подписване на договори и започване на така наречения преходен период, в който се предава управлението на актива летище София.

Летищен оператор е Мюнхен. Всички участници бяха с добри оферти.

До средата на юли вероятно ще се подпише договорът и в следващите дни трябва да бъде преведено първоначалното плащане. Това плащане е в размер на 550 милиона без ДДС.

То ще отвори вратата за сериозните бюджетни постъпления в рамките на тази година. Предстои и подписване на договори за локомотиви.", обясни министърът на транспорта Росен Желязков.