Здравните власти с план как да се действа при следваща вълна от заразени с COVID-19. Предвижда се у нас да важат 4 нива на заболеваемост, в зависимост от броя заразени.

Възможно е при нова силна вълна на коронавируса да бъдат спирани от посещение в градини и ясли тези деца, чиито родители не са ваксинирани. Целта на здравните власти е до края на лятото ваксинацията да е обхванала по-голямата част от населението в нашата страна.

В момента страната ни се намира в най-безопасната зелена зона със заразено до 100 на 100,000 души население за период от 2 седмици. Преминаваме в следващата оранжева зона, ако заразените скочат до 200 на 100,000 души.

Тази зона няма да налага сериозни ограничения. Те, обаче идват при заразени до и над 500 на 100,000, когато зоните ще бъдат вече светло и тъмночервена.

От какво се определя в коя зона сме

Освен от заразените, зоните ще се определят и от заетите легла в COVID-отделенията. Ако те са до 2500 сме в безопасната зелена зона. Ако са над 9000, автоматично преминаваме в най-сериозната тъмночервена зона.

По какъв план ще действаме, ако вълните ни залеят

Планът за действие при нова вълна от COVID-19 беше представен от здравния министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг.

„Такъв план беше необходимо да се изготви. Според нас това трябваше да се случи по-рано, ако не март, то поне юни-юли. Ако имаше такъв план, броят на жертвите би бил много по-малък, от този, който регистрирахме.

Експертите не могат да изключат последваща вълна от заразяване и боледуване, затова считаме, че страната трябва да бъде подготвена за посрещане на предизвикателствата и справяне с тази вълна. Дали това ще стане в края на лятото или по-късно, не може да се прогнозира.

Повечето експерти изразяват мнение, че ще има такава вълна, ако процесът по ваксинация не бъде завършен до края на лятото.”, обясни д-р Кацаров.

Той посочи, че планът се основава на няколко принципа. Направено е описание на ситуацията в страната от епидемиологична гледна точка, анализ на рисковете и оценка на здравната система и нейните ресурси.

Подробно са развити механизмите и начините за подобряване на шансовете – това, което трябва да се направи, за да се намалят пораженията от пандемията във всички сфери (здравна, икономическа и социална).

„Направили сме и обща финансова сметка за това колко би струвало всичко, ако се развие най-лошият сценарий. А той е вълна като през пролетта на тази година.

Целият план се основава на възможностите за степента на заразяване на населението. Разделили сме тези възможности на 4 групи – зелена, жълта, червена и тъмночервена, в зависимост от броя на заразените лица на 14-дневна база, процента на пробите и броя на заетите легла.”, посочи здравният министър.