„Ние сме държава, която е построена на правила и законност. Министърът на здравеопазването е органът, който издава разрешението за всяко здравно заведение – частно, общинско или държавно.

В неговите правомощия е не само прекратяването на договор между болница и Здравната каса. Ако не се изпълняват национални противоепидемични мерки – може да се премине и към отнемане на лиценз – временно или трайно”.

По този начин коментира думите на здравния министър анестезиологът от УМБАЛ „Софиямед” д-р Иван Колчаков. Той посочи още, че няма значение каква е собствеността на едно здравно заведение, защото то участва в националната здравна система.

Д-р Колчаков обясни и какви са стъпките, които се предприемат, в случай, че в болницата, в която работи отиде пациент със симптоми на коронавирус, но без PCR тест.

Работи ли Националният координационен център

„Вече в България работи Национален координационен център, в който има пълна информация за наличностите на свободни легла във всички здравни заведения. Ние не можем да върнем пациента, а трябва да установим дали има заразяване.

Ако има – се информира координационният център и в случай, че при нас няма места, той се транспортира до най-близката болница.” – каза анестезиологът.

Докато пациентът изчаква резултатите от теста си, за него се полагат грижи, категоричен беше д-р Колчаков.Анестезиологът разясни, че в „Софиямед” има 35 легла, които са запълнени.

30 от тях са за по-леките случаи на COVID-19, а 5 са интензивните. Има обаче възможност за разкриване на общо 60, с което болницата утроява капацитета си.

Според него българската здравна система в момента се справя на средноевропейско ниво. Допълни, обаче, че в нея има много тежки проблеми.

„На първо място проблемът е с човешкия фактор. Ние сме го казвали многократно. В момента медицинските сестри са под 30,000. Има и много възрастни лекари, които продължават да работят” – заяви д-р Колчаков.

Какви са проблемите на здравната ни система

Той бе категоричен, че проблемът в здравеопазването е хроничен.

„България си позволява лукса от десетилетия наред да отделя два пъти по-малък дял от БВП за здраве, отколкото е средноевропейският. В Европа се отделят 9-10%, у нас делът винаги е под 5%.

В пари това означава – България годишно има около 700 лв. за здраве. В Европа средното е около 3,500 евро.” – обяви медикът.

„COVID-19 трябва да се разглежда на няколко етапа. Първият е профилактичен, с определен подход, при втория трябва да се лекува вирусното заболяване, следва автоимунна или коагулационен етап и накрая са късните последици.

По отношение на първия етап е ясно, че плазмата, която съдържа антитела е ефективна и на нея се базират много други терапии. В плазмата има 30 вида вирус неутрализиращи тела.” Това заяви хематологът д-р Чавдар Ботев пред медиите.

„Във втория етап, който е най-трудният и смъртоносен се появиха революционни открития, а именно, че това заболяване не се дължи на обикновена коагулация, а на автоимунен процес, при който се активира един от факторите на съсирване по т.нар. система на комплимента, т.е. силен имунен отговор”, каза още той.