Днес около 13:51 часа българско време Европейско-средиземноморският сеизмологичен център (EMSC) отчете земетресение с магнитуд от 7.0 по скалата на Рихтер в района на Додеканезките острови в Гърция.

Епицентърът на труса е на 14 километра североизточно от бреговете на гръцкия остров Самос. Дълбочината на земетресението е 10 километра, като този район е податлив на по-малки земни смущения.

В следващите часове последваха десетки вторични трусове с магнитуд между 4 и 5 по Рихтер.

Гърци и Турция най-тежко засегнати – има жертви

По официални данни най-тежко са засегнати градовете Измир в Турция и гръцкият остров Самос, като има множество свидетелства на граждани за срутени многоетажни сгради. Тежко е засегната и инфраструктурата в Измир, което допълнително утежнява спасителните операции.

За момента има информация за 4 официални смъртни случая в Измир, като има голяма вероятност броят на загиналите в земетресението да е значително по-голям поради множеството срутени жилищни и офис сгради.

Министърът на здравеопазването на Турция Фахреттин Коджа обяви в социалната мрежа „Туитър“, че има поне 120 ранени.

Гръцкият остров Самос бе най-тежко засегнат, като дори има свидетелства за наводняване на бреговете и периферните части на острова от „мини цунами”, въпреки, че няма официално обявено предупреждение за такова.

Голяма част от щетите са нанесени в първоначалните моменти на трусовете, но последващите, по-слаби разлюлявания, значително са засегнали вече ощетени сгради, а това допълнително застрашава гражданите.

Властите са предприели масова евакуация на най-засегнатите квартали в Измир като превантивна мярка.

Природното явление допълнително утежнява ресурсите и логистичните възможности на здравните центрове в двете страни, поради увеличените случай на COVID-19.

Европейският Съюз изрази готовността си да изпрати хуманитарна помощ към засегнатите страни, съобщи в социалните мрежи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Трусът усетен и в България

Мощният трус от 7.0 по скалата на Рихтер не подмина и родните земи. Директорът на Геофизичния институт на БАН проф. Николай Милошев обяви, че трусът е усетен в цяла България, но за момента няма опасност за страната ни.

Той поясни, че се наблюдават десетки вторични трусове след основния, но че те най-вероятно няма да бъдат усетени в България.

Основният трус е бил усетен в цялата страна, предимно по високите етажи на сградите.