Френският президент Еманюел Макрон съвсем официално обяви втора цялостна национална карантина в страната поне до края на ноември. Тя ще започне от този петък.

Несъществени бизнеси, като ресторанти и барове, ще се затворят, но училищата и фабриките ще останат отворени. Всеки, който иска да напусне дома си ще трябва да има наистина съществена или медицинска причина, както и да попълни специален формуляр за целта.

Границите на страната също ще бъдат затворени за излизане или за влизане.

„Търговските предприятия, които не попадат в категорията на стоките от първа необходимост, както беше решено през пролетта, местата, където се събират голям брой хора - барове, ресторанти, ще бъдат затворени“, каза Макрон.

"Разбирам, че изисквам твърде много от бизнеси, които се намират в градските центрове. Но ние ще преразгледаме ситуацията след 15 дни и ако тя се подобри, можем да позволим на отделни предприятия да се отворят отново, което е важно в периода преди Коледните празници ", добави още той.

Макрон подчерта, че страната рискува да бъде "обзета от втора вълна, която без съмнение ще бъде по-трудна от първата". Така Франция става втората държава след Германия, която ще въведе втора национална карантина в борбата с COVID-19.

„Коронавирусът се разпространява във Франция с безпрецедентна скорост“

"Вирусът се разпространява във Франция със скорост, която не беше предвидена дори в най-песимистичните прогнози. Броят на заразените спрямо общото население се е удвоил за една седмица.

За разлика от първата вълна, днес всички региони са на ръба на опасна ситуация.", каза държавният глава.

"В много области, за да можем да оказваме медицинска помощ на пациенти с COVID-19, сме принудени да започнем да отменяме планираните по-рано хирургични операции за кардиологични или онкологични заболявания.

И това понякога са същите операции, които бяха отменени през пролетта поради епидемията.", призна Макрон.

В неделя Франция регистрира 52 000 нови случая, но експертите смятат, че заедно с асимптоматичните пациенти, броят на заразените е два пъти по-голям.

Нов симптом на коронавируса

20 процента от заразените с коронавирус, наред с останалите симптоми, които вече са обичайни за болестта, проявяват значителен кожен обрив, показват наблюденията на медиците от Клиниката по клинична алергология към Александровска болница.

Много рядко симптомът се проявява като начален - при под 1% от засегнатите от болестта. Обривът при COVID-19 може да засегне цялото тяло - това сочат официалните изследвания на българските лекари.

"При 20% от пациентите с коронавирус има обриви, въобще някакви кожни прояви. Тоест кожата е също засегнат орган подобно на белия дроб, на сърцето, на нервната система.

Вирусът може да засегне всеки един орган. При тези пациенти, които имат кожно засягане, около 20% имат уртикария".