Нови противоепидемични мерки в цялата страна за 14 дни обяви със заповед здравният министър проф. Костадин Ангелов. От този момент нататък сякаш всичко напомня все повече на март.

Една от мерките, които привличат внимание, е свързана с това, че всички висши учебни заведения преминават на дистанционно обучение. Техните възпитаници напускат аудиториите и ще се подготвят онлайн, от вкъщи.

В столичния квартал „Студентски град”, където сме свикнали да чуваме силен шум и да виждаме големи навалици навсякъде, бе установено, че голяма част от студентите са решили да се приберат по родните си места.

В столицата остават само тези, които работят или се налага да са на място поради други причини. Улиците из квартала са напълно пусти, което не е типично за това време на годината.

Тази стъпка на младежите управителят на Студентска поликлиника д-р Вихрен Заяков определя като изключително полезна и положителна в епидемиологичната ситуация. Според специалиста това ще предотврати разпространяемостта на болестта в този пренаселен квартал.

Когато високата концентрация на хора в малко пространство, както е в общежитията, е факт, това със сигурност ще повиши риска от заразяване, но благодарение на масовото изселване, нещата ще се контролират доста по-лесно.

„В по-спокойната семейна среда би трябвало да е по-добре. „Студентски град” много се е опразнил.

Рядко се вижда такова нещо по това време на годината. Бих препоръчал най-добронамерено да се спазват противоепидемичните мерки, за да не се налага на хората да се запознават с недостатъците на системата.”, каза още медикът.

Той посочи още, че по принцип октомври е месецът с най-високо потребление на медицински услуги за годината. За 2020 г. обаче е отчетен спад от близо 40%.

Д-р Заяков увери, че в Поликлиниката в квартала са спазени всички мерки за безопасност.

България бележи рекорд след рекорд

Здравното министерство отчете рекордна заболеваемост от COVID-19 у нас през последните 3 дни – над 220 на 100,000 души. А ръстът на смъртните случаи е 50%.

Страната ни е на второ място на Балканите по заболеваемост и на 21-о в Европа. По смъртност сме на 10-о място в ЕС и 4-о на Балканите.

„Далеч сме от колективния имунитет.”, заяви д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването.

„Спешните отделения изнемогват!”, заяви шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

„Нека си помогнем, носете маски, спазвайте дистанция.”, призова проф. Балтов.

До 4000 се очаква да стигнат хоспитализираните случаи в следващите седмици, обясни шефът на „Пирогов”.