Пуснаха под парична гаранция мъжът, блъснал с колата си и убил 14-годишно момче в Бузовград през ноември. Във фаталния ден обвиняемият Димитър Косев седнал зад волана след употреба на алкохол и наркотици. След като помита жертвата Иван Седмаков, 57-годишният мъж бяга от местопроизшествието.

След катастрофата в Бузовград се проведе серия от протести. Пиян и дрогиран помете 14-годишно дете в Казанлъшко и избяга

Решението на прокуратурата по случая

Първоначално прокуратурата обяви, че ще настоява за най-тежкото наказание за задържания, като му бе наложен постоянен арест. На 6 януари обаче Косев е бил освободен под гаранция от 3,000 лева.

Първоначално бе обявено, че мъжът ще отговаря пред Темида за умишлено убийство, но по-късно наблюдаващият прокурор променя обвинението в "причиняване на смърт по непредпазливост”.

Така, по-малко от два месеца след инцидента, Димитър Косев се озовава в дома си в село Розово.

Правната комисия отлага разследването на главния прокурор

Правната комисия на Народното събрание отложи разискванията по шест законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, в които се включва и предложението за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. Дебатите и гласуването на първо четене бяха отложени за следващата сряда.

Предложението беше направено от председателя на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) и беше подкрепено от 16 народни представители, а шестима гласуваха против. Заседанието започна в 15 часа, беше открито от председателя на парламента Вежди Рашидов и продължи почти до 21 часа, като през това време бяха изслушани позиции по законопроектите от институции и неправителствени организации.

Причината, посочена от Чолаков, да се отложат разискванията е, че би било добре да се създаде работна група, която да помисли по зададени днес в дебата въпроси, както и че главният прокурор Иван Гешев изрично е поискал да бъде изслушан от народните представители, Иван Гешев е на посещение в Турция.

„Нямаме намерение да саботираме или да бавим процеса, но бяха дадени нелоши идеи. Нека да обсъдим още няколко дни“, посочи Чолаков.

Той добави още и това, че разискванията биха удължили много днешното заседание.