Двайсет дни, след като излезе от затвора - рецидивист преби и ограби жена на 91 години в Горна Оряховица. Инцидентът е станал този вторник, а извършителят -52-годишен мъж - беше задържан няколко часа след обира, в центъра на града, на оживена улица, посред бял ден.

В тежко състояние е 91-годишната Дена Славкова два дни след нападението и последвалия грабеж – на легло в ортопедията на великотърновската болница, със счупена ръка и рани по главата. Случаят е от вторник сутринта.

Възрастната жена посещава пощенската станция в Горна Оряховица, за да получи отпуснатата ѝ парична помощ от 495 лв. След излизане от пощата забелязва непознат мъж да се навърта около нея.

Кога са се появили помислите

52-годишният рецидивист има първа среща с възрастната жена на пазара в Горна Оряховица.

„Едно момче, не мога да ви го опиша как е, не е българче, пресрещна ме там и ме заговори, но аз не помня и не чувам. И си тръгнах направо – между павилионите.”, разказва Дена Славкова.

На път за дома си, недалеч от центъра на Горна Оряховица, 91-годишната жена е застигната от непознатия. От кадри на охранителни камери се вижда, как мъжът рита бастуна й, спъва жената и я блъска, за да падне.

Спомените от момента

„Удари ме нещо плоско….нещо със сила по главата. Не помня вече нищо какво е станало. Помня, че бях на земята седнала и виках за помощ. Бутнах за портмонето – няма го.“

Мъжът краде сумата от 495 лв., като оставя жената в безпомощно състояние на пътя – със счупена ръка.

„Паднала ли съм на нея. Ударът помня, беше с нещо плоско.

Не беше дъска. Не мина много време и аз си събирам ченетата на две.

И ги вземах, и гледам, и викам: Какво ще правя? Те са ми най-скъпите, с тях се храня и са ми много удобни. Какво ще правя... започнах да плача.”, разказва Дена Славкова.

След подаването на сигнал до полицията, от минаващи хора, криминалисти от Горна Оряховица бързо установяват самоличността на нападателя - 52-годишен криминално проявен, многократно осъждан за такива престъпления. Родом е от плевенското село Асеново, известен с прякора Джуката.

Преди две седмици е излязъл от затвора. Задържан е на главната улица във В. Търново в центъра на областния град. Възрастната жена е била уважавана личност в града – счетоводител с дългогодишен стаж. За нея се грижат внуците й, които са възмутени.

„Не е редно, толкова възрастен човек толкова грубо да го ограбиш. Разбирам, че е направил грабеж, но не е нужно с такава бруталност.”, заяви Даниел Славков – внук на Дена Славкова.

Джуката вече е привлечен като обвиняем и с постановление на Окръжна прокуратура – В. Търново е задържан за 72 часа.