Любчо Лалев е един от пациентите, които намериха смъртта си, след като е оставен да лежи с часове на стълбите пред входа на COVID отделението в пловдивската университетска болница „Св. Георги“. За нелепата смърт, близките му разбират случайно - от съпругата на другия починал, която снимала с телефона си.

“Като куче, точно като куче. Аз като го видях тоя клип, бях потресен.

Разтрепериха ми се краката. Видях го случайно това клипче.

На стълбите, от опечалената жена. Иначе аз просто си мислих, че баща ми, просто си е починал от COVID-19, че COVID-19 го е уморил.

Не мисля, че трябва да се зареже един човек, български гражданин, да лежи на стълбите в лечебното заведение и да няма кой да го приеме.”, разказва Иван Лалев, който е син на починалия Любчо Лалев.

„Просто останах потресена. Гледах и не вярвах на очите си, какво виждам. Значи, когато видим един паднал човек на пътя, всеки би се навел и би му подал ръка.”, заяви Радка Лалева, снаха на починалия Любчо Лалев.

Седемдесетгодишният мъж е оставен на студа, по пижама, с висока температура и без кислородна маска, въпреки че е приет в болницата, точно защото не можел да диша.

Причината за смъртта

„Моят свекър е останал без въздух. Нямам обяснение, защо един човек е изкаран от болничното си легло и от болничната си стая, по пижама, по чехли, по къси панталони - от 30 градусова затоплена стая и провеждащо се лечение, на студа, на пътя, на стълбите, с торби около него, като някакъв клошар.

Как е нямало човешко отношение – едно одеало да им бъде сложено на тези хора!”, заяви Радка Лалева, снаха на починалия Любчо Лалев.

„И седи в безпомощно състояние.Не може да гледа. Едва, едвам се обръща. Не знам дали забелязахте реакцията му.”, посочва синът на починалия.

Близките на починалия дори не знаели, че лекарите възнамеряват да го местят в новото COVID отделение.

“Въобще нямах обаждане от инфекциозна болница, да ми кажат, баща ви го местим във ВМИ – държавна болница. Ако може да дойдете!”, заявява Иван Лалев.

„Другото, което ме озадачава е как може тези хора да бъдат разтоварени в държавна болница на „Васил Априлов” и кой ги е приел. Значи, някой трябва да се е подписал, за да освободят линейката и, за да ги разтоварят на пътя, в това състояние.Защо са останали тези хора без въздух!”, посочва още снахата на починалия.

Какъв е казусът с другия случай

Съпругата на другия починал видяла как сестра от отделението кара възрастния мъж да качи етажите, заедно с торбите, в които носил багажа си.

„Не може един човек, с температура, да мръзне скован на пътя и да слезе медицински работник, да му вземе торбите и да каже, айде качвай се, какво се моташ. При условие, че няма осигурен въздух, че няма кой да го подпре.”, посочва Радка Лалева.