"Доста е притеснителен процентът и ръстът на смъртността в България. Отчитаме, че самата смъртност е в резултат на доста комплексни фактори.

Личното ми мнение е, че в годините назад се пропусна превенцията и контролът на хроничните незаразни заболявания – диабет, артериална хипертония". Това каза директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев пред медиите по-рано днес.

Според него хората са неглижирали профилактичните си прегледи, които трябва да се провеждат редовно. Д-р Пенчев е на мнение, че засилените съпътстващи заболявания са дали картбланш на вируса да покаже своята сила.

"Здравната система лекува хора, които са заболели. Здравето е отговорност на всеки.

Ако не водите здравословен начин на живот, търсите лечение вече при проявило се заболяване. В периодите, когато трябваше да се правят тези прегледи, много хора ги неглижираха.

За съжаление именно съпътстващите заболявания водят до високата смъртност в момента.", каза още той.

Кой каза да се предприемат сериозни мерки

Пенчев подчерта факта, че въвеждането на по-строги мерки първо е предложено от РЗИ-София. Според него до тях се е стигнало, след като случаите на положителни за коронавирус рязко са се увеличили през март.

„Ако починалите са 390 от началото на годината досега, само за първите 15 дни на март за София те са 100. Всяка една мярка се въвежда за определен период от време и от нея се очаква конкретен ефект.

Информацията, която получихме в хода на епидемиологичните проучвания, както и дифузното разпространение ни принудиха да въведем такива мерки. В рамките на тези 10 дни ние очакваме поне да задържим цифрата на положителните и да ограничим броя на хоспитализираните.”, обясни директорът на РЗИ.

Как ще се менежират мерките от тук нататък

Според него всяка мярка може да бъде отменена или частично удължена. Той не изключва и сегашните строги мерки да бъдат с по-дълъг срок. Това зависело от ефекта, който ще дадат новите ограничения.

„В момента наложените мерки обхващат много сектори. Имахме разговор с представители на Асоциацията на заведенията – притеснени са и са в правото си, но няма как да кажа конкретна дата. Ние все пак дадохме прозорец за всички бизнеси да се подготвят за това затваряне”, каза още д-р Пенчев.

В четвъртък вечер е пристигнала нова пратка от ваксината на Moderna. Половината ще бъдат разпределени на територията на България, а другата половина - между общопрактикуващите лекари и специализираните кабинети в София.