Масово наличие на сухо мляко в прясното установи изследване на "Активни потребители". От 17 проверени в лаборатория марки - само 3 са без подобрители.

Оказва се, че в цели 7 от изследваните марки наличието на млечна пудра е между 50 и 85%, а в три проби даже е над 85%. От Българската агенция за безопасност на храните коментираха, че в България няма никакъв сертифициран метод, по който да се открие съдържанието на сухо мляко в прясното.

В над 80% от пресните млека у нас има добавено сухо мляко, показва изследване на Българска национална асоциация “Активни потребители” (БНААП). От направените изследвания на 17 марки пресни млека, в 14 от тях е открито веществото фурозин, съобщават от Асоциацията.

Вещество се получава при процеса на отнемане на водата от прясното мляко. Наличието му е доказателство, че в продуктите има сухо мляко. В нито един от 14-те установени случаи с добавено мляко на прах, обаче това не е било отбелязано на етикетите.

За целта на проучването са закупени 17 марки прясно мляко от големи търговски вериги в София. От тях 5 са UHT продукти.

Маслеността на млеката варира от 0,1 до 3,7%. Пробите са описани и кодирани. От всяка опаковка са отлети в стерилни контейнери 150 мл и изпратени в лабораторията, допълват от Асоциацията.

Може ли да има сухо мляко в млякото

„По принцип е позволено да има сухо мляко в прясното. Никъде няма изрична забрана, но при всички случаи това трябва да е изрично отбелязано”, заяви Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители".

„Целта в случая е печалба, защото на международния пазар има марки сухо мляко, които са много евтини и излиза в пъти по-изгодно, отколкото да се купи сурово мляко от България.”, каза още той.

Според Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България няма метод, по който да може да се направи оценка на този показател.

„Този тип суровина наистина е до 2 пъти по-евтина от суровото мляко. За нас това да се използва такъв тип възстановяване на млякото, което да не е упоменато, е криминално поведение”, коментира той.

„Такова мляко не е вредно, но няма никакви здравословни показатели”, категоричен бе Присадашки.

Какво ще трябва да е решението

От Асоцияцията не назовават марките, тъй като изследването е нерефелентно, т.е. нормативните уребди не изискват да се следи за наличието на сухо мляко в прясното.

От Българската агенция за безопасност на храните уточниха, че по закон не се допуска влагането на възстановено сухо мляко. Това е определено в наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти.