„Заболеваемостта от COVID-19 на база на две седмици се е увеличила с 94 процента”. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„По отношение на смъртността има много стръмно покачване – за 1 седмица с 46 процента, а на база 2 седмици – 124 процента. Това поставя страната ни на трето място в света по интензивност на нарастване на смъртните случаи след Чехия и Унгария.”, каза още той.

„На седмо място в света сме по интензивност на нарастване на случаите, регистрирани на ден и на четвърто място в Европа по същия показател след Естония, Чехия, Сърбия и Полша”, съобщи Мутафчийски.

С 35% е увеличението на хоспитализираните заради коронавирусната инфекция в столицата през последните десет дни, каза на брифинг в Министерски съвет столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Ситуацията безспорно изисква моменталното налагане на по-твърди ограничителни причини, допълни тя и посочи, че тази сутрин има над 2100 заразени с COVID-19, приети в столичните болници.

С 36% е нараснал броят на нуждаещите се от интензивно лечение. Трети ден новорегистрираните заразени в София са над хиляда, припомни тя.

Каква е ситуацията с децата ни

"Има нарастване и на броят на децата, нуждаещи се от хоспитализация, както и нарастване на броят на младите хора, които прекарват тежко заболяването. „Обсъдени са всички възможности за увеличаване на броя на леглата и те са увеличени навсякъде, където е възможно”, увери още Фандъкова.

„Майките, които остават да гледат малките си деца вкъщи, ще получат финансова подкрепа”, добави столичният кмет.

Децата, имащи нужда от психолози и специалисти - тези занимания ще бъдат разрешени, особено за деца, които не бива да прекъсват такива занимания. Продължава и финансовата подкрепа за хората в неплатен отпуск.

Фандъкова напомни, че кабинетите в девет ДКЦ за безплатно тестване за COVID-19 продължават да работят.

Познаваме ли френския щам

„От няколко дни се заговори и за френски щам на COVID-19, който не се хваща с PCR-тест. Вирусът не е последователен и не спира да ни изненадва”.

Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг в Министерския съвет. На него беше обявено връщането на сериозните мерки за борба с пандемията в цялата страна заради многото нови случаи и рекордния брой хоспитализирани.

„Може да изглеждаме непоследователни, но не сме. Всички решения, които взимаме, са основани само на науката и практиката - такива, каквито са навсякъде около нас.”, категоричен бе министърът.

Той подчерта, че за съжаление се увеличава и броят на заразените деца, които са приети в болници в цялата страна.

„Почти всички те са с пневмонични изменения в белите дробове – за наше щастие, медицината засега побеждава”, подчерта проф. Ангелов.