ГЕРБ ще наеме адвокати и започва съдебни дела, за да помага на хората. Причината - арести на кметове преди вота на 11 април.

В деня за размисъл служител на ДАНС се е обаждал и на бившия земеделски министър Десислава Танева да се яви на разговор по сигнал. За това разказва пред симпатизанти Бойко Борисов.

"Човекът, от когото зависи всичко, се нарича Станислав Трифонов.", смята той.

По думите му с най-ниската избирателна активност в историята, изборите са спечелени под терор и машинации. Той попита Христо Иванов как се чувства в една кошница с всички, които твърдят, че са нещо ново.

Борисов се обърна към министър Асен Василев и му припомни, че заради COVID-19 ГЕРБ са удължили плащането на данъците до 30 юли и го прикани да не ги отчита като негов приход, защото е от миналата година.

И обяви, че актуализация на бюджет на служебно правителство ГЕРБ няма да гласуват.

"По-високите приходи се дължат на по-високите цени на енергоносителите, газта и горивото. Залъгват ни с тези 2 млрд. приходи.", заяви той.

Промените в бюджета по възгледите на А. Василев

Промените в бюджета, част от които е повишаването на пенсиите, бяха одобрени в Съвета за тристранно сътрудничество вчера. Сметката на финансовия министър Асен Василев е, че до края на годината в хазната ще влязат 2 млрд. лв. повече от предварително заложеното.

Затова държавата може да си позволи да похарчи 1,8 млрд. Парите отиват за подготовка за нова COVID вълна – 355 млн. лв., преизчисляване на пенсиите – 575 млн. лв., както и за подкрепа на бизнеса – 430 млн.лв.

За добро ли е тази актуализация

„Като цяло е добре, че най-накрая има актуализация на бюджета. Заедно с бизнеса искахме да има такава още през март, но никой не ни чу.

Исканията ни бяха за здравеопазването, социалните разходи и подкрепа на бизнеса и заетостта и там са ориентирани разходите, така че няма как да не сме доволни”. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Вариантът за актуализация на пенсиите, който се подкрепи вчера през тежестта на всяка година стаж, която хората имат, е най-справедливият.

Димитров обясни, че за всяка промяна в пенсиите става въпрос за милиарди: „Всички пенсии са около 11 млрд. 10-процентно увеличение е 1 млрд. и 100. За голямо съжаление това са възможностите на нашата държава“, каза още той.

„Икономиката се възстановява. Догодина ръстът ще е около 5%. Това означава повече приходи“, категоричен бе президентът на КНСБ.