Първи кадри на заравянето на 40 000-те евтаназирани свине, които са заразени с африканска чума по свинете, бяха заснети. Кадрите са публикувани в профила на Чавдар Кънчев в социалната мрежа „Фейсбук“.

Видеата са заснети с дрон, а на тях се виждат притеснителни сцени, най-скандалната от които е мястото на заравянето – буквално на няколкостотин метра от земеделско стопанство.

Според автора на кадрите Чавдар Кънчев, масовият гроб, който се вижда на тях, се намира в близост до две птицеферми с 40 000 и 90 000 бройлера, фуражен завод, както и складове за зърно, био култури, резене и лавандула. Всички тези комплекси, по думите му, се намират в близост от 80м, 120м и 400м от мястото, в което се заравят свинете. Освен това в близост от 300м се намира вододайна зона, която снабдява с вода град Сливо поле и село Борисово, чието общо население е приблизително 6000 души.

Припомняме, че след обсъждане между Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), екоинспекцията, комисия от експерти на басейнова дирекция, както и община Сливо поле, беше избран терен от 100 декара, който принадлежи на общината и е напълно свободен. Той се намира на около 10-12 км от село Бръшлен, където беше открито огромно огнище на АЧС в местния свинекомплекс, разполагащ с близо 40 000 прасета.

Новото място беше избрано, след като на 25 юли беше проведен протест на фермери, които произвеждат етерични масла, фуражи и птици. Фермерите се опасяват, че старата локация, която беше избрана за заравяне на евтаназираните прасета, е твърде близо до техните бази, в които произвеждат продукцията си.

Кметът на Сливо поле Валентин Атанасов заяви, че новоизбраното място е бивш рибарник, който вече не се използва. Той увери, че дъното на рибарника е непропускливо и че мястото не се намира близо до населени места и вододайни зони.

Новите кадри, обаче, разкриват съвсем друга и притеснителна гледка, а именно че заровените свине са в непосредствена близост до учреждения, които се занимават с отглеждане на селскостопански култури и птици.

Вече бяха предприети много строги мерки по отношение разпространението на АЧС, но подобен ход определено е в разрез с тези мерки.

Екипът на Gradski.bg припомня, че в Плевенско и Разградско вече беше обявено бедствено положение, заради разпространението на заразата, а Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България е в риск от това да изгуби свиневъдството си.

Gradski.bg не притежава правата върху видеата, които са собственост на Чавдар Кънчев!