Майка и двете ѝ деца се разминаха за секунди с отломки от покрива на петнайсететажен блок в столичния кв. „Дружба 2”. Записи от камери показват и огромни парчета от мазилка, които падат на сантиметри от пешеходци.

В опасност са и превозни средства, които са паркирани точно пред блока. Компрометирана е и огромна част от фасадата на таванските помещения. Алпинисти от столичния авариен отряд подготвят обезопасителна операция.

„Много е трудно да се убедят живущите. Различни теории съм чувала. Опитваме се от 1 година да съберем оферти, почти е невъзможно.

Искали са да лепят изолация върху отлепената мазилка, което е абсурдно. Живущите по никакъв начин не искат да разберат, че целият блок, абсолютно всеки един елемент е тяхна собственост и отговорност.”, каза пред камерата ни жена, която живее в блока с компрометирана мазилка.

Въпреки, че жителите сложили обезопасителна лента около блока, преминаващите пешеходци често я късали.

Серия мощни земетресения в Турция, има стотици жертви

Поредица силни земетресения удариха Централна Турция през нощта. Най-силният трус в 3.17 часа българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер.

"Земетресението е най-силното в последните 10 години в този район. Събитието е усетено на цялата територия на Турция и е слабо усетено в България, Румъния и дори Албания.", каза доц. Пламена Райкова, сеизмолог от БАН.

По думите ѝ поне една година ще се регистрират вторични трусове.

"По-силни събития ще се наблюдават през първия месец, не може да се каже с какъв магнитуд. Вероятно ще са около 5 по Рихтер и по-надолу.

Вероятно ще се усетят на територията на Турция, но не и на България, ако са слаби. Тези с магнитуд между 5 и 6 има вероятност слабо да се усетят у нас.", обясни тя.

България ще помогне на Турция във възстановяването

Два самолета „Спартан” ще излетят днес, за да превозат аварийно-спасителни екипи на Пожарна безопасност и защита на населението и Столична община към Турция, съобщават от Министерството на отбраната. Самолетите ще излетят от авиобаза „Враждебна”.

Поредица силни земетресения удариха Централна Турция през нощта. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 часа българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер, докато турските сеизмолози са отчели 7.4.

Земетресението е усетено в столицата Анкара, както и в много други градове на страната.