Трудно може да се говори за реални причини за поскъпването на горивата. Това коментира старши икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов. Той подчерта, че в България продължава да идва евтин руски петрол.

На въпрос дали може да се говори за спекулация и злоупотреба с монополното положение на рафинерията, Ангелов заяви:

„В България регулаторните органи не се намесват, за да защитават потребителите. От тях не очаквам някакво развитие”.

Има ли конкуренция у нас

С облагането на разликата между световната цена на петрола и руската, той коментира, че потребителите могат да бъдат компенсирани с ваучери или суми.

„Разликата е огромна - над 35 долара на барел. Да се използва за социални мерки”, призова Ангелов.

С ембаргото на руския петрол старши икономистът обясни, че се затварят всички експортни пазари, освен Украйна.

„Ако наистина имаме конкурентен пазар у нас, би трябвало цените да паднат. Внасяме руския петрол за 40 евро за барел. При тази цена бензинът в предишни периоди е струвал 1,80 – 1,90 лв. Не очаквам обаче да падне толкова.”, заяви той.

България – на кръстопът

България е пред нови предсрочни парламентарни избори. На 2 април ще гласуваме за новите 240, но дали те ще успеят да сформират редовен кабинет? Темата коментираха политологът Татяна Буруджиева, социолозите Евелина Славкова и Кольо Колев, както и юристът и бивш депутат Николай Хаджигенов.

Според Евелина Славкова служебните кабинети вече са надскочили функциите, които са им отредени, и те вече управляват. Тя сподели три варианта, които, по думите ѝ, са възможни като развой на политическата ситуация у нас след вота на 2 април.

Единият е коалиция между ГЕРБ, ПП и ДБ, която обаче била малко вероятна.

„Вторият сценарий е т. нар. „хартиена коалиция”, която беше поставена на масата – ГЕРБ, ДПС и БСП. Това е обществено неприемлива коалиция”, каза още социоложката.

Третият вариант за развой бил нови предсрочни избори наесен. Кабинетът „Донев 2” се събира на първо заседание

И Кольо Колев, и Татяна Буруджиева смятат, че има връзка между предсрочните избори и тези за местна власт, въпреки разликите помежду им.

„Едно е да правиш местни избори, когато държиш централната власт, съвсем друго е, когато си в опозиция и трето е, когато служебно правителство прави емстни избори.”, коментира Колев.

Гостите коментираха и темата дали страната ни може да се превърне в президентска република.

„Това, че има служебни правителства, и ги назначава президентът, не ни прави президентска република. Да, те изпълняват волята на президента, но пък това зависи от нас, гражданите, и от някои политици това да не се случва”, заяви адв. Хаджигенов.