В множество населени места в страната се проведоха акции по пролетно почистване на сметища, пътища и замърсени райони. Акция за почистване се проведе от служителите на Дирекцията на природен парк „Шуменско плато“ и Държавно горско стопанство – Шумен.

Разчистени са отпадъци в района на Стария град и места за отдих в Шумен. Кампанията в града се провежда традиционно всяка година и е посветена на Седмицата на гората. Тази година, освен „обичайните“ отпадъци, които хората изхвърлят, голяма част от събраният боклук включва и гуми, столове и строителни отпадъци.

Освен в Шумен, пролетно почистване се проведе и в село Литаково. То бе организирано от жители на селото – ентусиасти да почистят мястото, на което живеят.

Пролетни почистване се организира и на други места в България, но почистването на столичния квартал „Филиповци“ се открои, заради големия брой хора, които се включиха в благородната инициатива.

Над 300 местни жители участваха в почистването на нерегламентирани сметища в квартал „Филиповци“

По инициатива на Столичната община и Столичния инспекторат с помощна на старши инспектор на района Галин Цоков вчера бе организирано мащабно почистване на нерегламентирани сметища на територията на квартал "Филиповци".

В почистването участваха над 300 местни жители, като голяма част от хората бяха дошли с децата си, за да им дадат добър пример. От Общината и Столичния инспекторат осигуриха на хората, които се включиха в почистването ръкавици и чували. Бе организирано и извозване на събраните отпадъци до регламентирани места за изхвърлянето им.

От почистването бяха събрани над 400 чувала с битови отпадъци. Отделно от тях хората събраха и много зелени отпадъци и сухи клони. Примерът на доброволците показа, че голяма част от хората искат те и децата им да живеят в по-чисти квартали и да помогнат да се реши проблема със замърсяването.

Запазването на чистота на град София е от основните цели на кмета на града – Васил Терзиев. За съжаление проблемът с нерегламентираните сметища е доста голям. До момента общината е идентифицирала над 242 нерегламентирани сметища. Направени са над 1000 проверки на строителни обекти, от които идва голяма част от замърсяването и са издадени почти 300 акта за нарушения и 216 покани за доброволно почистване.

За да се реши проблема с тези сметища и да се запази чистотата, общината се е заела сериозно с проблема, като е започнала да ги картографира. Очаква се скоро да се изготви стратегия за справяне с тях, а почистването на квартал „Филиповци“ бе началото на решаването на този мащабен проблем.