Главният секретар на МВР и главен комисар Живко Коцев по собствено желание е подал оставката си за освобождаване от длъжност. Самият Коцев публикува на сайта на МВР обяснение за решението си.

Главния секретар в оставка обясни в позицията си, че след дълго мислене е решил да прекрати професионалния си опит в системата на МВР. Той изтъкна, че ще продължи своята професионална реализация в друга сфера на обществения живот.

Припомняме ви, че Живко Коцев бе назначен за директор на Областна дирекция МВР София през март 2022 г, по време на служебното правителство.

А след това за старши комисар със заповед на вътрешния министър Калин Стоянов през юли 2023 г. Неговата основна цел в работата бе да спре нелегалната миграция и да се бори с пътно-транспортния травматизъм.

Напускането на Коцев породи съмнения за това дали е взел решението си сам или е действал под натиск.

Какви са теориите

След новината за напускането на Коцев, премиерът в оставка Николай Денков сподели, че знае че Живко Коцев от доста време е под сериозен натиск за напускане от страна на министъра Калин Стоянов. Причината е, че двамата не могли да се сработят заедно.

Депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков, също призна, че отдавна знае, че главният секретар на МВР в оставка е под натиск за напускането си. Рашков каза, че заради нежеланието на Калин Стоянов да работи с Живко Коцев, го изолира от работата в министерството. Депутатът от ПП-ДБ обвини Стоянов, че не знае какво е държавна тайна и че грубо потъпква закона.

Рашков се извини, че именно той е наел министъра Кали Стоянов за шеф на ГДБОП, докато е бил служебен министър. Сподели, че смятал, че този млад и изпълнен с енергия човек ще върши работата си добре и ще спазва закона.

От партията ПП-ДБ обявиха, че не знаят къде се намира Коцев и не могат да го намерят дори по телефона. Затова единствения коментар от него засега е и онлайн поста му.

Министърът на вътрешните работи в оставка не остана безразличен към ситуацията и обвиненията. Той заяви, че главният секретар на МВР е подал оставката си по собствено желание и лични причини и натиск от негова страна няма. Това бе заявено от страна на министъра, малко след като бе изслушан на закрито заседание в парламента за по въпроса дали разстреляният Мартин Божанов-Нотариуса е бил секретен сътрудник на МВР. Стоянов добави, че за пръв път е чул от Николай Денков за евентуален натиск от негова страна.