Вчера се проведе рядък едночасов телефонен разговор между френския министър на отбраната Себастиен Льокорню и руския му колега Сергей Шойгу. В разговора между двамата бяха обсъдени важни теми относно смъртоносната атака над цивилни в Москва, при която загинаха повече от 144 души. Бе обсъдена и войната с Украйна, а съобщенията на Москва и Париж за точки от разговорът се разминават.

В телефонния разговор, френският министър на отбраната изрази готовност Франция да засили обмена, за да се бори с „тероризма“ след атаката на „Ислямска държава“ в концертна зала в Москва. Според информация от френското министерство на отбраната, тема на разговора е била и войната в Украйна. По този въпрос Себастиен Льокорню категорично затвърди подкрепата на Франция за Украйна, като каза, че от неговата държава ще продължи да помага на Украйна за барабата ѝ за суверенитет и свобода.

По темата за атаката в концертната зала в Москва, за която Путин изрази предположения, че е свързана с Украйна, Льокорню изрази опровержение. Френският министър каза, че според тяхна информация Украйна няма нищо общо с кървавото нападение и призова Москва да спре насаждането на тази тема.

Разговорът между Льокорно и Шойгу е първият от октомври 2022 г. Разговорът се случи в ключов момент за темата с тероризма, тъй като скоро ще се проведат Олимпийските игри в Париж. Франция е била мишена на ислямистки екстремисти многократно и затова страната поиска да се засили сигурност, като поиска помощ от чуждестранни съюзници. А френският президент Еманюел Макрон каза през март, че Франция е предложила на руските служби за сигурност да си сътрудничат.

Съобщение от Москва за разговора доведе до опровержение и разминаване

След телефонния разговор между военните министри на Русия и Франция, Москва съобщи, че са били обсъдени потенциални разговори с Украйна за спиране на конфликта. Според Русия, е отбелязвана готовност за преговори с Украйна, като отправни точки за тях може да бъде Истанбулската мирна инициатива.

От страна на Франция пък това твърдение беше опровергано. Париж отрече в телефонния разговор между Лекорню и Шойгу да е била обсъдена възможността за разговори по конфликта в Украйна. Близък източник до Лекорню, също кааза, че Франция нито е приемала, нито предлагала подобна ситуация за конфликта между Русия и Украйна.

Припомняме ви, че все пак предложение за среща между Русия и Украйна имаше, но то дойде от Турция. Миналия месец Турция изрази готовност да бъде домакин за евентуални мирни среши и преговори между Москва и Киев, но Украйна отхвърли предложението.