На днешната дата, 3-ти април 1879 г. град София е избран за столица на Княжество България по предложение на Марин Дринов. А следващия ден, 4-ти април е обявен за празник на града. Решението градът да се превърне в столица на България е взето на Първото учредително Народно събрание, което се провело във Велико Търново след Освобождението. Решението е взето на 22-ри март, но по нов стил датата е 3-ти април.

София получава свой герб през 1900 г., а поводът за това е участието ѝ във Всемирното изложение в Париж. Първоначалният вариант на герба е включвал корона, а под нея – разположен щит, разделен на четири полета. Във всяко поле нас щита се намирало различно изображение, както и в съвременния му вариант. В горното ляво поле на щитът е Улпия Сердика – копие на изображение от антична монета, в горното дясно поле – църквата „Света София“.

Гербът на града търпи промяна през 1911 г., като към него е добавен девизът „Расте, но не старѣе“, а през 1928 г. са включени лаврови клонки от двете страни на щита.

В периодът, когато София е обявена за столица, жителите на града на наброявали малко над 11 000. Имало е 2 училища, 3306 къщи и 7 църкви. Площта на столицата на България е била общо 2,84 кв. км. С превръщането нас София в столица, градът продължава да се развива икономически, културно и индустриално , за да се превърне в такъв, какъвто го познаваме днес.

Днес населението на столицата е повече от 1 200 000 души и продължава да нараства, а София е и най-бързоразвиващия се град в България. Градът всяка година привлича хиляди студенти и млади хора решили да градят своето бъдеще тук. От обявяването си за столица до днес, прогресът е видим и огромен.

За отбелязването на празника е подготвена разнообразна програма

За отбелязването на 145 годишни от обявяването на София за столица, от Столична община са подготвили разнообразна програма.

Днес, по обяд в градината „Кристал“ всеки ще може да се наслади на изложба, посветена на планината Витоша. Също така софийският духов оркестър ще изнесе концерт на същото място, преди да бъде открита изложбата.

Също така в Софийската градска художествена галерия и нейните филиали, както и Регионалния исторически музей напълно безплатно ще са достъпни експозиции, посветени на града. Подготвен е и тридневен филмов фестивал „Столична програма „Култура“ представя…“, който ще представи документални филми в кино „Влайкова“. В 17 от станциите на метрото днес ще свирят софийски музиканти днес в часовете между 17:30 и 18:30 ч.