Масирани проверки от органите на реда, декларации и служебни бележки на килограм, както и куп нарушения – с това ще бъдат запомнени празниците по входовете и изходите на София.

Припомняме, че току-преди празниците Националният оперативен щаб обяви своето решение столицата да бъде затворена до второ нареждане.

Голямото завръщане

В последния от няколкото почивни дни около Великден хиляди тръгнаха към София въпреки блокадата.

Очаквано драматична е ситуацията по входовете и изходите на столицата. Има масирани полицейски проверки, изнервени шофьори и километрични колони от автомобили.

На магистрала „Тракия” в посока към столицата колоните от автомобили започнаха да се образуват още преди да бъде отворен часовият диапазон, в който на автомобили им е позволено да навлязат в територията на града.

Така колите бяха пренасочвани към селата Лозен и Равно поле, за да изчакат часа, в който могат да влязат в столицата.

Относно проверките – те стават бързо, защото много полицаи взимат участие в работата по КПП-та. Онова, от което всеки властимащ, борещ се срещу пандемията, изпитваше страх, се случи.

Десетки пък прекараха миналата нощ на улицата, в очакване да се отвори транзитен прозорец.

Обзор на почивните дни

Статистиката сочи, че над 60 000 автомобили са напуснали София през последните работни дни. Близо 17 000 са автомобилите, които са били допуснати да излязат от столицата през почивните дни.

За някои шофьори планът да влязат в града още призори, не се случи. Наложи се да чакат през цялото време на зеления часови прозорец, но времето не стигна, за да бъдат допуснати.

Други пък се наложи да попълват данни в декларациите си на място в полеви условия.

Един от водачите коментира: „Искат да попълня името на шефа ми и номера му. Пътувам за Германия, идвам от Димитровград. Попълнил съм ги, но искаха и името на шефа ми. Малко прекалено ми се струва, в Германия няма такова нещо“.

„Преди 15 дни пътувахме до Пазарджик. В момента мен ме допускат, а моята приятелка не я пускат, защото е с настоящ адрес. Казаха ми, че аз трябва да ида на работа, а нея да я оставя, тук“, посочи друг мъж, който се опита да влезе в София.

Към момента няма промяна в процедурата по влизане в града, заявиха от МВР.