За пореден ден са регистрирани високи стойности на фини прахови частици от измервателните станции на много места в страната. В 11 града концентрацията на прах в ниските слоеве на атмосферата е над допустимите норми.

В София и Горна Оряховица се диша най-тежко тази сутрин със стойности 2-3 пъти над допустимите нива.

В района на София общината призовава за ползване на екологично отопление, а междувременно инспекторатът ще следи строителните обекти и ще прави извънредни проверки там, където се ползват горива с висока степен на замърсяване.

Отворени за безплатно паркиране на буферните паркинги на метрото.

Времето се определя от антициклон със слаб вятър и ниска облачност или мъгли в котловините, низините и покрай водоемите. Най-продължително видимостта ще е понижена по западното и централно течение на река Дунав.

Раздвижване на атмосферата се очаква от неделя нататък.

Както сме тръгнали по проверки

След сигнал за съмнение за насилие в частна детска градина в София, от Агенцията за закрила на детето започнаха проверка. Оказа се, че така наречената градина, която работи в търговски център в квартал „Дружба”, всъщност няма нито едно разрешително.

„След постъпване на сигнала, веднага сезирахме СДВР, Главна инспекция по труда, Агенцията по приходите и всички институции, които имат ангажимент към подобни търговски обекти. В момента тече разследване.

Този търговски обект никога не е имал регистрация. Агенцията за закрила на детето е издавала единствено лиценз за предоставяне на социална услуга за деца.”, обясни Ваня Кирилова от Агенцията за закрила на детето.

Тя обясни, че забавачници, занимални, дневни центрове в различни търговски обекти не са регистрирани в Агенцията за закрила на детето и не са лицензирани нито от тях, нито от МОН. Тези услуги имат различна дейност от детските градини и яслите. Те са търговски обекти и имат регистрация само в Агенцията по вписванията и уведомителен режим към РЗИ.

„Всъщност, никой не контролира тези обекти. Родителите трябва да бъдат много внимателни, когато дават децата почасово за обгрижване в подобни търговски обекти, тъй като не е ясно каква квалификация и професионален опит имат служителите там.

Изискванията в частните детски градини и ясли са регламентирани в Закона за предучилищното и училищно образование. Социалните услуги са регламентирани от Закона за социалните услуги.”, обясни Кирилова.

Пример за съд и максимална присъда

Присъдата на жестокия убиец, който отне живота на 18-годишната Андреа от село Галиче влезе в сила. Той беше осъден от Врачанския окръжен съд за 4 престъпления – влизане с взлом, грабеж, изнасилване и убийство.

За всички извършени от него престъпления Аксел Олеков ще лежи в затвора 18 години. Това бе и маскималното време, което можеше да му бъде присъдено, защото е извършил престъпленията още докато е бил малолетен.