„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24лв. дневно, за които говорим.

Работодателите, пък трябва да предадат тези списъци в бюрята по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни.

Вече имаше и затворени бизнеси от 28-ми октомври, защото имаше въведени различни ограничения на местно ниво.“. Това заяви пред медиите социалният министър Деница Сачева.

Тя добави, че тази помощ е предвидена за около 50 хиляди души, а по нея ще може да се кандидатства още от понеделник.

Сачева съобщи, че 356 хиляди души са засегнати от издадената вчера заповед. Именно това е причината социалното министерство да има готовност да разшири средствата предвидени за подкрепа, обясни тя.

Парите ще бъдат получени от хората в рамките на 10 дни.

Тя добави, че ако работниците имат проблем с работодателите относно процеса, могат да подадат жалба към министерството.

„Тези 24лв. дневно представляват схема – 80/0, защото те представляват 80% от минималната работна заплата, а работодателят не участва. Тоест всеки работодател има възможността да комбинира различни мерки. Той би могъл да използва и схемата 80/20 за част от своя персонал“, обяви Сачева.

Какво ще правят хората на граждански договор

„Мярката за гледане на деца до 14г. възраст се отнася за хора, които работят и са в неплатен отпуск и за самонаети лица, които могат да подадат декларация, че към този момент не могат да работят, защото трябва да гледат детето. Тогава те ще имат право да получат 610лв.

Мярката ще важи и за безработни хора, които нямат право на обезщетение от Бюрото по труда.“, обясни още министър Сачева.

Тя добави, че съществува и мярка за краткосрочна заетост, която също се отнася до самонаетите лица. Обезщетението там е в размер на 290лв.

Ресторантите затварят вратите си – има ли спасение

Как вторият локдаун ще се отрази на бизнеса? Бившият национал от представителния футболен отбор на България Радостин Кишишев, който в момента е президент на бургаския „Черноморец”, за втори път ще се наложи да затвори вратите на семейния си ресторант.

„Ситуацията е изключително неприятна икономически, но мисля, че е добре, защото вероятно ще се спасят много животи. При първото затваряне аз съкратих абсолютно всички работници.

Пратих ги на борсата, платих им всички задължения, защото смятах, че това е най-доброто както за тях, така и за мен. Не оставих доставки, но много мои колеги го направиха.

Те споделиха, че са имали работа през първата седмица. Оттам нататък хората не са си поръчвали.”, сподели той.