„При телефонна консултация ще бъде правен амбулаторен лист и ще бъде назначено PCR изследване на нуждаещите се. Това ще се случва при наличието на поне 2 от 11 симптома.

От системата ще бъде генериран номер, който ще бъде предоставен на пациента. С него той може да отиде във всяка лаборатория, която има договорени отношения и прави този вид тестове.“

Това заяви пред медиите зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Той обясни, че всичко това трябва да се случва за хора със симптоми и апелира системата да не се заблуждава.

„Когато се заяви в национални медии, че въпросните PCR направления няма да бъдат регулирани, а след това се пробутват текстове, че ако случаите станат много… те отново ще бъдат лимитирани не е добре.

Ние много дълго време едва намирахме думи, за да обясним на хората да отидат и да си направят PCR тест. Важно е, че тези направления няма да имат лимит и няма да бъдат регулирани с обикновения стандарт.“, обясни д-р Брънзалов.

Той добави, че тези PCR изследвания не са част от пакет с други, като рентгенова снимка и кръвни проби.

„Всеки от нас се старае процесът пред кабинетите на общопрактикуващите лекари да бъде максимално лесен. Опашки обаче може да има винаги.“, каза още специалистът по темата.

Още една скандална мярка – без ски

Ски курортите в Европейския съюз да останат затворени до януари. Към тази мярка срещу разпространението на коронавируса се опитва да постигне Германия.

Канцлерът Ангела Меркелсе е насочила сериозно натам и започва серия от преговори с европейските лидери, за да се опита да ги убеди, че затварянето на ски курортите ще помогне в борбата с пандемията.

Берлин удължи частичния локдаун в страната до 20-ти декември, а Италия вече обяви, че отлага началото на ски сезона, но премиерът на страната Джузепе Конте също поиска единно европейско решение.

Австрия, обаче се противопоставя на подобна мярка, тъй като ще трябват финансови компенсации за затворения ски и туристическия бизнес. Именно от един от австрийските курорти се смята, че заразата е плъзнала в 45 държави, разпространена от скиорите и туристите.

Швейцария не се хваща на уловката

За разлика, обаче от Франция, Италия, Австрия и Германия, които мислят да затворят или вече затвориха зимните си курорти, швейцарските ски дестинации предлагат почти нормални условия.

“Фактът, че сме високо в планината при тези изключителни условия и страхотно време ни кара да забравяме за неудобството от носенето на маска. Все пак, тя е задължителна само за влековете и лифтовете. Не мисля, че е проблем да носим маска докато караме ски особено, като е студено.”, посочва Жан-Франсоа Пашу.