Премиерът на България Бойко Борисов заяви на петъчния извънреден сутрешен брифинг от сградата на Министерски съвет, че „ще облекчим мерките за борба с коронавируса след 3 поредни дни на спад в броя на заразените“.

Това звучи като стимул за народа да спазва карантината и да се вслуша в съветите на властимащите.

Какво е състоянието на България към момента?

Призивът на премиера към всички бе да спазват стриктно наложените мерки. Според експертите, следващите три седмици ще бъдат критични за инфекцията и масово заразяване.

"Колкото и да не им се стои на хората вкъщи, колкото и да губи икономиката, в момента най-важно е здравето", категорично заяви Борисов.

Борисов се опита да внесе доза оптимизъм сред нацията като сподели, че самият той се е подложил на тест, който за щастие се оказал отрицателен.

Според премиера до 2-3 седмици ще бъде създаден надежден тест за коронавирус.

Борисов бе категоричен в позицията си, че медиците в никакъв случай не трябва да взимат на сериозно идеята за облекчаване на мерките.

Те биха могли да направят това с цел придобиване на групов имунитет.

„Много страни, които се опитаха да го практикуват, спряха веднага, след като започнаха да умират хора.

Междувременно здравните системи на тези държави се сринаха”, категоричен бе Бойко Борисов.

От тук нататък?

Борбата срещу коронавируса продължава с неистови сили. Премиерът на България съобщи още, че по негова наредба е възложена задачата за произвеждане на още 2 млн. маски, които да бъдат безвъзмездно раздадени на хората.

Премиерът коментира и въпроса с БЦЖ ваксината. Той цитира мнението на експерти, които гласят, че този вид ваксина е тотално противопоказна по време на пандемия.

Плюс това е прието тя да се слага на деца. След като действието ѝ започва на осмия месец след проникването ѝ в тялото на човек, то място за спекулации около действието на тази ваксина няма.