В един от най-икономически пострадалите градове в България – Банско, работници в хотел твърдят, че са оставени без работа и заплати заради карантината.

Работодателите, от своя страна, са обещали възнагражденията да се изплатят, но със закъснение.

Последици от карантината

Град Банско бе под двуседмична тотална изолация. Това бе и първото населено място в България, което пострада сериозно от коронавируса.

Карантината в градчето на места създаде пропаст в отношенията между работодатели и персонал.

Хората, разчитащи на сезонна работа в един от хотелите, подадоха оплакване, че са били уволнени на мига, когато се е разбрало за тоталната изолация.

Изработените възнаграждения не са им били изплатени и възможност за преспиване в хотела не е била предоставена.

Според думи на хора от персонала, 14-дневната карантина е прекарана в глад, лишения и мизерия.

Събитията около изгонването

„В 19 часа, буквално ни събраха в лоби бара и ни казаха всеки да се спасява. Изгониха ни, в смисъл буквално ни изгониха като котенца навънка и никой не го интересуваше“, каза ощетен и обиден служител.

„Обявиха извънредното положение в Банско, с блокадата и ни казаха, че хотелът затваря и трябва да се оправяме сами, който накъдето е, и да се изнасяме от хотела.

Вечерта нито ни дадоха пари, нито ни казаха дали ще си получим възнагражденията, просто ужасно отношение беше“, обясни пред медиите Иван Атанасов.

„Всеки се спасяваше както може, просто казаха ни, изгониха ни като кучета, с извинение”, споделя пред камера Вангел Савов.

След първоначалния шок, всички служители са струпани на едно място, споделящи една и съща съдба.

Час-два по-късно повечето се делят от колектива и всеки поема по своя път, търсейки начин да се спаси и измъкне от тежката ситуация.

Някои се опитват да излязат от Банско по черни пътища, но ги нападат кучета. Други спят по превозните си средства.

Главната готвачка на хотела, която е местна, помага на повечето и намира квартири в града. Там хората преживяват 14 дни карантина.

Сега, когато всички са по своите градове, се очаква да им се дадат възнагражденията. От ръководството на хотела заявяват, че заплати ще има, но с известно закъснение поради създалата се тежка обстановка.