Короната, носеща власт, тежи. В това се убедиха и от Парламента, след като двама депутати от ПП „ГЕРБ“ са дали положителни проби за наличие на коронавирус в телата им.

Ситуацията в Парламента

Напомняме, че след откриването на първия носител на опасния вирус – д-р Хасан Адемов от ДПС, всички депутати и министри бяха тествани за коронавирус.

Тестването започна на 1 април и взетите проби са отнесени за изследване в две болници – Военномедицинска академия и „Софиямед“.

Пред двете лечебни заведения се извиха дълги до безкрайност опашки още от рано сутрин.

Въпреки че не личеше страх у депутати и народни представители, повечето от тях изглеждаха леко угрижени в деня на пробите. Ето какво казаха някои от тях.

„Взимат проби от носа и от гърлото. Отнема 3 минути. Разбира се, че се притеснявам. Дано имам късмет“, заяви депутатът от БСП Александър Симов.

„Трябва да се намери вариант, за да продължи да работи тази институция. Дали ще е по електронен път или друг“, изказа мнение Александър Сиди от ВМРО.

„Трябва да се актуализира бюджет, да се контролира изпълнителната власт Така, че се изследваме и тези, които са здрави трябва да продължават да работят“, посочи Крум Зарков от БСП.

И резултатът

Две от всички проби – на председателя на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Даниела Малешкова.

Двете незабавно са информирали семействата си за откритата им диагноза и ще се поставят под доброволна 28-дневна карантина в домовете си.

Двете нямат оплаквания и са в добро здравословно състояние.

След като са под карантина, двете няма да участват в предстоящите заседания – било то парламентарни комисии и пленарни заседания.

"За съжаление днес ми бе потвърдена положителна проба за коронавирус. Това налага следващите 28 дни да остана под карантина в дома си.

Чувствам се добре, нямам никакви симптоми на заболяването. Ще бъда на разположение на моите пациенти и ще ги консултирам по телефона.

В лекарския кабинет, където е практиката ми, ще бъда замествана от колеги. През последната седмица, когато съм преглеждала пациенти, съм спазвала всички противоепидемични правила и няма риск да съм ги заразила. Моля ви, пазете се!", призова чрез пост д-р Дариткова в своя „Фейсбук“ профил.