„Очевидно министър Кирил Петков знае повече от мен за проверката в Българската банка за развитие. Около 1 млрд. лв. са дадени на 8 фирми, които са всичко друго, но не е и малки.

Факт е, че част от тях са свързани с няколко знакови лица. Едното е Делян Пеевски. За мен това е скандално, защото това е държавна банка.

Оказва се, че основната дейност на държавата е да крепи големия бизнес”. Това заяви пред медиите говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

Какво още каза той тази сутрин

„Факт е обаче, че само за три дни служебното правителство успя да направи много, а ние няма да спрем дотук. Дали проверката ще стигне до прокуратурата, ще разберем тази седмица.”, добави Кутев.

Той добави още, че поканата да бъде говорител на служебния кабинет е дошла директно от президента Румен Радев.

„Приех с удоволствие, защото вярвам, че в България е дошло време за промяна. Вярвам, че това служебно правителство може да даде началото, което е нужно.”, каза той.

Той обясни, че слуховете за състава на кабинета са много, но не са от голямо значение за хората в него.

„В служебния кабинет може да има хора от много места, но това не значи, че ние сме зависими от някого. Борисов беше член на Българската комунистическа партия толкова много години.

И какво от това? В ГЕРБ има повече членове на Комунистическата партия от БСП.”, заяви Кутев.

„Няма как да смениш политиките, ако не смениш хората, които ги представляват. Това са почтени професионалисти. Аз не вярвам някой да тръгне да сменя хора, които си вършат работата."

Какви ще са ходовете относно ваксинацията

„Не е въпросът да се махат зелените коридори, търсим повече участие на личните лекари - трябва да се мисли за пенсионерите, за училищата, за университетите.”, обясни той.

Що се отнася до Националния оперативен щаб, решение се чака до 2-3 дни, вероятно ще има промени, според говорителя на служебното правителство.

„Преди по-малко от година Христо Иванов и г-н Мирчев изкараха злободневна новина, но не ми е ясно как служебният министър е свързан с тях. В 44-тото народно събрание имаше комисия, която да разгледа на кои фирми ще бъдат отпуснати кредити.

Имаше изнесена информация, че 95% от клиентите на Българската банка за развитие са малки и средни предприятия. Служебният министър използва тази банка за политически цели”, заяви Александър Иванов от ГЕРБ относно изказването на икономическия министър Кирил Петков.

Напомняме, че той заяви, че около 1 млрд. лева са отишли в общо 8 фирми у нас.