Над 1200 парфюма и тоалетни води за задържани от служителите на граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“.

От съобщение, публикувано на сайта на Агенция „Митници“ става ясно, че има основателни съмнения за това, че задържаните стоки са произведени в нарушение на права върху интелектуалната собственост.

Парфюмите са открити на 9 декември при направена рутинна проверка на лек автомобил с турска регистрация, който е бил управляван от български гражданин.

Пред митническите служители пътуващия в колата мъж, също български гражданин, заявил, че е закупил ароматите от Турция, но не знаел, че са имитация на световноизвестни марки.

Фалшификатите са на световноизвестни марки

По време на проверката е установено, че в колата са открити 1212 парфюма и тоалетни води с логото на 15 различни световни марки сред които Hugo Boss, Dior, Lancome, Versace, Chanel, Armani, Paco Rabanne.

От страна на митническите служители е изпратено съобщение до всички правопритежатели на търговските марки за България.

От началото на месеца са разкрити над 18 подобни случая

Във връзка със защитата на права върху интелектуалната собственост, в изпълнение на Регламент 608/2013 г. на ЕС и Закона за марките и географските означения митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали при 18 случая близо 5500 артикула, по-голяма част от които парфюми и тоалетни води. Изнесените данни са за периода от началото на месец декември до този момент.