Тревожна тенденция за броя на бездомните британци се отчита с годишния доклад на благотворителната организация „Шелтър“. Увеличението, което се отчита, е с няколко хиляди души, спрямо предходната година.

Докладът посочва, че истинските данни вероятно са далеч по-големи, тъй като няма как да бъдат обхванати и преборени всички хора, които нямат дом.

На фона на тези цифри става ясно, че други приблизително 220 хиляди души са изправени пред заплахата за загубят дома си.

Най-много са бездомниците в Лондон

Най-голям процент са бездомните хора в Лондон, където средно един на 50 души живее на улицата.

Изпълнителният директор на „Шелтър“ Поли Нийт изрази притеснението си, че липсата на дом оставя трайни поражения върху психиката на всеки един от тези хора, а това е още по-тъжно по време на празници като Коледа и Нова Година.

Хората, които нямат дом често страдат от влошено здравословно състояние, като не малко от тях умират от усложнения или просто от измръзванията през зимните месеци.

Поли Нийт допълни, че това е факт, с който новото правителство трябва не просто да се съобрази, но и да предприеме адекватни мерки.

Хиляди хора търсят помощ

Констатацията в доклада сочи, че в редица области като Лутън, Брайтън и Бирмингам има трайна тенденция за увеличаване броя на бездомните хора.

Благотворителната организация получава обаждане на спешната си линия средно на всяка минута, като за изминаващата година безплатната услуга е била ползвана над 26 хиляди пъти.

От страна на властите се посочва, че английското правителство дава 1.2 милиарда британски лири за справянето с проблемите на бездомните граждани.

Посочва се, че всеки изпаднал в нужда или затруднение има къде да отседне, като специално внимание се обръща на семействата с деца.