На спешно заседание на Областния медицински съвет бе взето решение да се издигнат контролно-пропускателни пунктове в един от ямболските квартали.

Причината – 11 потвърдени случая на коронавирус, както и 1 смъртен случая на жена, която е била носител на заразата.

Кога и как бе взето решение?

На спешно заседание в понеделник вечерта Областният медицински съвет е взел официално решение да ограничи разпространението на COVID-19 от огнище в квартал „Райна Княгиня“. Решението влезе в сила снощи в 20:00 часа.

За целта служители на полицията поставиха заграждения и постове, на които по примера на ромските квартали в София, ще се проверяват всички влизащи и излизащи.

Към момента се забранява изцяло влизането и излизането от квартала. Всички трябва задължително да носят маски или шалове на открити и закрити обществени места.

„Предприехме тези мерки, за да ограничим влизането и излизането от квартала, който се състои от седем улици и два жилищни блока.

Това се наложи поради високия брой заразени с коронавирус и двама починали от последните седмици“, обясни областният управител на Ямбол Димитър Иванов.

По неговите думи стана ясно, че ще започне тестване на всички контактни лица на заразените.

Надявам се бързо да ограничим разпространението на вируса. За нас е важно в кратки срокове да бъдат свалени мерките и кварталът да се върне към нормалния си ритъм на живот“, допълни Иванов.

Същевременно

Въпреки това, че още вчера стана ясно от властимащите, че извънредното положение няма да бъде удължавано допълнително, виждаме как мерките се затягат локално.

Такива концентрирани по райони ограничения ще стават нормална ежедневна практика, заяви още вчера премиерът на България Бойко Борисов.

По думите му българският народ е добре да свикне с такива ситуации, защото ще трябва да се научим да живеем с вируса.

Борисов заяви на вчерашния брифинг в Министерски съвет, че заразата няма да изчезне просто така и да остави населението на спокойствие.

Каква ще бъде съдбата на Ямболския жилищен район, ще се разбере в бъдеще. Нека само се надяваме това изпитание да не е прекалено голям залък за хората там.