Нека, обаче, не бързаме с изводите. От властта предупреждават, че щом извънредното положение няма да бъде удължено, това далеч не означава, че някои от важните икономически мерки няма да останат и след неговия край.

На извънредно заседание на Министерски съвет, финансовият министър Владислав Горанов обяви, че правителството няма да предлага удължаване.

По неговите думи, сега следва по-трудната част, а именно тази с постепенното възстановяване след кошмара.

„Няма нужда да бъде удължавано извънредното положение. Преминаваме към действия за постепенно възстановяване на социално-икономическия живот“, заяви Горанов.

Той даде да се разбере, че ще останат в сила всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот – програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, които да дават възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка.

Предложили сме за по-голямата част от нормите действието им да продължи 2 месеца след изтичане на извънредното положение. Според нас това е достатъчно време.“, допълни Горанов.

Положението от медицинска гледна точка

Здравният министър Кирил Ананиев обясни пред медиите, че ще има мерки, които да служат за по-лесно преодоляване на епидемиологичния период.

Вече има позволение тези мерки да се взимат от Ананиев и от държавния здравен санитарен инспектор – доц. д.м. Ангел Кунчев.

Ананиев добави още, че се прави важна промяна, която ще позволи на министъра на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата, болни от заразни болести.

Това ще се случи и със заразоносителите, карантина ще има и за контактните лица, както и за лицата, които са влезли на територията на страната от други държави.

Епидемията в други сфери

Отменят се изпитите на учениците след 4 и 10 клас. Властите са преценили, че проверката на знанията на тези ученици може да се извърши и в началото на следващата учебна година.

Във връзка с възобновяването на икономиката, транспортният министър Росен Желязков обясни, че тепърва предстои Националният съвет за тристранно сътрудничество, както и на отрасловите съвети да взимат конкретни решения за епидемиологичния период.