Сериозно напрежение в квартал в Русе. Причината – измама с хранителни пакети. Хуманитарните пратки от Червения кръст са станали причина за побой над ромски лидер.

Жителите на квартала са заподозрели по-висшестоящото лице да прави списък за храна, в който включвал само свои близки.

При някои случаи дори са искани пари, за да може името на платилия да попадне в списък за храна.

Хората от кв. „Тракцията“ надушили измама, защото, според тях, мъж, представящ се за доброволец на БЧК, правел списъци за получаване на хранителни пакети, като включвал само свои приближени.

От русенския клон на БЧК обясняват, че организацията никога не взема пари под каквато и да е форма, а имената на нуждаещите се, се одобряват от социално подпомагане.

Ситуацията в детайли

Иван Калинов твърди, че е председател на Национален съюз за защита и подпомагане на ромите и представител на Световния ромски съвет.

Той разказа, че разбрал за напрежението от телефонно обаждане на координатора на неговата организация, подразделен в квартал „Тракцията“.

Човекът му се оплакал, че е бит от свои хора. Ромският лидер отишъл на място и също бил нападнат, но от съображения за успокояване на конфликта, отказа да каже точно от кого.

Не крие обаче, че имало напрежение в махалата главно заради помощите от Червения кръст.

Другата страна на монетата

Жителите в „Тракцията“ изобщо не крият, че са ядосани на ромския лидер. Според тях човек от редиците на организацията на Калинов обявил пред тях, че е официален представител на БЧК и ако искат да получат хранителен пакет като помощ, трябва предварително да платят такса.

Той поискал от всяко семейство по 5 лв., за да бъде включено в списъка за хранителни помощи. Затова хората подозират, че щели да бъдат ощетени.

Отричат някой от двамата представители на организацията да е бил набит, но твърдят с абсолютна категоричност, че ако тази постъпка се повтори, ще има саморазправа.

От Червения кръст за пореден път обясниха, че организацията е хуманитарна и не взема пари от тези, на които помага.