През последното денонощие случаите на заразени с коронавирус са само 21. Някак свикнахме със забавянето на заболеваемостта в страната.

Сега вече е така, но кога всъщност заразата е върлувала с най-силни темпове и защо точно тогава?

1632 са заразени с коронавирус у нас. От диагностицираните през последното денонощие 15 човека са в болница. Изследвани са 529 проби.

Активните области са 7 на брой: 6 случаи са от София, по 5 в Плевен и в Пазарджик, Пловдив – само 2. Благоевград, Смолян и Враца се включват в статистиката само с един случай.

Какво показват данните?

Според анализите на Националния оперативен щаб от последните статистики, между 20 и 26 април се е оформил пикът в България. В този период заразените са 433.

Между 13 и 19 април има 239 нови потвърдени случая. Между 27 април и 3 май са заразени 284.

Увеличение на смъртността за забелязва в последната седмица – 15 случая, в сравнение с 11 от предходната седмица. Анализирани са данни и за други държави.

В световен мащаб, засегнати от коронавирус са 213 страни и обособени територии. Към това число се включват и огнища на круизни кораби, които също представляват значителна част от общата сума.

Същевременно

В град Пловдив ще започне първото за България представително проучване около вируса COVID-19.

В проучването ще участват 1 000 пловдивчани, а то ще бъде проведено изцяло по критериите на Световната здравна организация.

Методиката е разработена от д-р Стоицова, която е от Националния център по заразни и паразитни болести. Ще бъде прилаган методът ELISA.

Участието ще бъде доброволно и на случаен принцип“, заяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

По нейните думи ще бъдат определени 6 точки на територията на Община Пловдив. В основата на цялото проучване ще стои домакинството, което дава представителност по възраст и социален статус.

Към момента се чака пратка от тестовете, чрез които ще се проведе проучването. Предстои още много организационна работа.