Подобна ли ще е ситуацията в София около празничния ден? Въпрос на време е да разберем, след като от Националния оперативен щаб представиха публично своето решение да се разхлабят част от мерките.

Правителството и Националният оперативен щаб заедно са избрали да се поеме пътя за разхлабване на някои от мерките срещу разпространението на коронавируса.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет през вчерашния неделен ден.

Засега, светът прави следните крачки към завръщане към нормалния живот – КПП-тата ще бъдат премахнати на Гергьовден, отварят заведенията на открито, разрешават индивидуалния спорт на открито и възобновяват шофьорските курсове, стана ясно след извънредното заседание.

Министър-председателят сподели пред медиите и хората, че думите „извънредно положение“ създават стрес.

„Макар че в някои държави го продължават, в България ще има подготвен проектозакон, с който да отменим извънредното положение.

Мерките за ограничаване на епидемията, които се прилагат, ще бъдат заложени в един или два закона – и ще го наречем например „санитарно извънредно положение“, коментира Борисов.

„Трябва да останат мерките 60/40, социалните, банковите и противоепидемичните мерки. Куп неща, които след 13 май ще останат. Да останат в съответните закони или в общ закон.

Утре ще се сме готови, ще го обявим. Да влезем в парламента и, дай Боже, да успеем да го направим добре“, изтъкна с надежда министър-председателят.

От днес

От понеделник ще се разреши практикуването на индивидуални спортове на открито, но не и провеждането на групови мероприятия със състезателен характер.

При спазване на всички противоепидемиологични мерки работата си ще могат да възобновят и автоинструкторите, но теоретичната подготовка ще трябва да се провежда онлайн.

Разрешава се и отварянето на откритите части на заведенията, съобщи още българският премиер.

Това ще стане възможно, веднага след като РЗИ и Агенцията по безопасност на храните минат на проверки и се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени.

КПП-тата

Абсолютно единомислие на щаба има за КПП-тата. Категорично считаме, че те изиграха важна роля.

Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и по този начин ще продължим. Но считам, че следобед на Гергьовден можем да махнем пропускателните пунктове“, заяви премиерът.