“Възможно е, но не в този момент. По-скоро въпросът не дали, а кога?”.

Това заяви в отговор на въпрос ще събере ли ВСС достатъчно гласове за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев в студиото на „Здравей, България” бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

По думите му в момента няма готовност за извършването на толкова радикална стъпка. Въпреки че основанията са налице.

„Както Бойко Рашков, така и Янаки Стоилов са юристи с висока квалификация. Те не биха предприели каквото и да било действие, ако то не е съобразено с Конституцията и законите”, подчерта той.

„На първо място имам известни резерви дали сега е точно моментът да се направи подобно искане. Но министърът на правосъдието няма избор след като е сезиран от министъра на вътрешните работи със съответен доклад за нарушения, които трябва да бъдат проверени.

По същество, обаче този сигнал се явява един тест за лоялност на ВСС към главния прокурор Гешев. Нямам никакви съмнения, че ВСС ще издържи този тест.

Смяната на главния прокурор изисква мнозинство, а в случая това няма да се случи”.

Това посочи пред медиите Людмил Рангелов, зам.-председател на Висшия адвокатски съвет.

Все повече и повече напрежение в прокуратурата

Продължава ескалацията на напрежението в българската прокуратура. До нея се стигна след като за първи път в съвременната история на страната започна процедура по отстраняване на главния прокурор.

Искането за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев ще влезе като първа точка в дневния ред на Висшия съдебен съвет още следващия четвъртък.

"До мен, в качеството ми на министър на правосъдието, на 14.07.2021 г. постъпи информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков относно допуснати нарушения на Иван Гешев в качеството му на главен прокурор на България.

Какво е правил главният ни прокурор по време на власт

След като разгледах предоставената информация смятам, че в нея има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които съставляват тежко нарушение на служебните задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт.

Ето защо правя предложение пленумът на ВСС да се произнесе за наличието на обстоятелства за предсрочно освобождаване на Иван Стоименов Гешев от поста главен прокурор на България.", заяви Янаки Стоилов.

"Моята оценка за действията на главния прокурор съм я дал още миналата година и, очаквано, неговата оставка ще бъде в полза на гражданското общество и на страната ни. Прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта. Това дискредитира и делигитимира самата прокуратура в лицето на главния прокурор", каза президента Румен Радев.

"Българското общество има очаквания, че трябва да се направи реформа в съдебната система и тази реформа да бъде измислена, а не реформа, която да бъде като че ли за пред хората извън страната, да се отчете някаква дейност. Усещането за справедливост трябва да бъде възстановено", заяви министър-председателят Стефан Янев.