"В лично качество трябва да изчистя името си и мисля, че трябва да се заведе дело. Убеден съм, че трябва да го направя.

Ще го водя срещу цялото Министерство на здравеопазването и тяхното политическо ръководство, защото в този скандал не е замесен само Стойчо Кацаров, но и неговите зам.-министри. Те си позволиха да се появят пред медиите на 5-6 ден от проверката и казаха, че имало 900 случая на неправомерно взети пари в „Пирогов”.

А след това казаха, че това били предварителни данни. Аз защо ги нямам?". Това заяви проф. Асен Балтов пред медиите през изминалия уикенд.

"Не бих нарекъл министър Кацаров доктор. Той отдавна не е такъв и отдавна е забравил медицината, защото от 4 дни сме свидетели на лъжи.

Първата е, че никога, никой не е казал, че има диагноза цироза. Ако една лъжа се каже 100 пъти, става истина, но в случая това няма как да се случи.", каза Балтов.

"Поредната лъжа днес е, че нещо е подписано, друго не е, а ние сме фалшифицирали. Лично аз съм виждал ИЗ-то. Сравних неговите подписи с последният протокол от увеличаване на капитала на дружеството. Неговият подпис е 1:1. Ако той не е лежал в болницата, това си е негово право.", посочи още той.

Какво каза още Балтов по случая

И допълни:

"Има работна диагноза и окончателна диагноза. Нито работната, нито окончателната е цироза”.

Той призова за графологична експертиза, която да покаже дали подписите са фалшиви или не.

"Самите колеги не могат да разберат как този човек може да лъже в ефир. Това не може да се размине. Колегите ми неслучайно му искат оставката.

През последните 2 месеца Кацаров не направи нищо, за да покаже, че това са героите през последните 14 месеца. Всеки Божи ден през „Пирогов” са минавали между 300 и 400 пациенти с COVID-19.”, коментира още Балтов.

И все пак – точи ли „Пирогов“ Здравната каса

Той беше категоричен, че „Пирогов” няма мотив да източва Здравната каса.

„Нека от НЗОК да отговорят дали наистина имаме мотив. Нека Петков Салчев да каже повече пари ли са дошли през месеците на пандемия в „Пирогов” от НЗОК.

Името на болницата е опетнено по един изключително неприятен сценарий.”, каза проф. Асен Балтов.

"За нас най-важен е човешкият живот. На всички главни рапорти, на които съм събирал началниците на всички клиники, винаги съм казвал:

"Не пестете сили и средства. Важното е в тази пандемия да оцелеят колкото се може повече хора”. Не сме жалили никакви средства. Правили сме максималното за нашите пациенти.", посочи той.