Едва ли някой от нас се е съмнявал, че човек в Бургас може да направи нещо кой знае колко смислено, но все пак надеждата умира последна. Когато става дума за глупости и хулигански зулуми южният град, възпяван в много песни от българското музикално творчество, води в класацията.

След като преди близо седмица там бе открита отрова срещу животни, хвърляна от анонимни извършители, днес това пасивно зверство над животинките се случва и в краен столичен квартал. Овча купел е жилищна зона, известна с трудния и бурен нрав на своите обитатели.

Собственици на домашни любимци от бургаския квартал „Долно Езерово“ се оплакаха, че неизвестни хвърлят отрова и това застрашава живота на кучетата им. Последният случай е отпреди ден, когато едно от животните се спуснало към къс месо, поръсен със син прах.

Само бързата реакция на стопанина и последвала адекватна грижа от страна на ветеринарни лекари спасили живота на кучето.

От скоро ли е всичко това

„Тези неща се случват вече почти година. В нашия район е имало отрова на два пъти. Пострадали са много кучета и котки. Прибрах се от работа и разходих кучето си. Намерих камък върху който имаше поставена животинска кожа със син прах. Кучето я изяде и започна да получава спазми. Животното е 55кг. и няма странични проблеми. Ветеринар ми обясни, че бързата реакция е била много важна в такъв случай“, разказва Константин.

Други жители на квартала също разказват за подобни случаи.

„Това не е хуманно и не мога да разбера причината за такива действия. Камери в района няма и явно от това се възползват тези хора“, казват те.

Ето и случаят в Овча купел

Системно разпръскване на отрова за животни край детска площадка в столичния квартал „Овча купел“. Затова ни сигнализираха стопани на домашни кучета. Последният случай е от преди дни, когато домашен любимец умира докато е разхождан от стопанина си.

Хората от района са притеснени- защото в близост има и детска площадката и се опасяват да не се стигне и до индицент с някое дете.

„Мъжът ми е разхождал кучето, когато то е изяло нещо. Той забелязва нещо странно и животното започва да се мъчи. За броени минути се стига до фаталния край. Ветеренарен лекар казва, че е било отровено със силно отровно вещество, което го убива за минутки“, разказва Емилия Малакова.

Други съседи разказват, че са виждали още мъртви домашни любимци.

„Често се случва да се събуждаме и да виждаме трупове на малки котенца. Моето куче също бе натровено преди няколко седмици и едва го спасихме. Не знам как е възможно такова нещо“, разказват съседи.

„При такива случаи работим с МВР. След като те направят проверка труповете на тези животни се връщат при нас. Не препоръчваме на гражданите да пипат тези трупове, защото много често отровата е много опасна“, казва Веселин Асенов, директор ОП „Екоравновесие“.